(VIDEO) Avocatul diasporei despre cât valorează cetățeanul pentru stat
Avocații moldovenilor din străinătate, care nu au putut vota la 13 noiembrie din cauza epuizării buletinelor de vot, vor contesta la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia instanței de Apel în dosarul diasporei. Avocatul Eduard Digore recunoaște că are nu are decât o speranță foarte mică referitor la o decizie a CSJ în favoarea cetățenilor. Acesta a declarat că completul de judecată, format din magistrații Natalia Simciuc, Iulia Cimpoi și Victor Pruteanu, avea pregătită o hotărâre înainte de încheierea ședinței.
„Noi speram la o maturitate a justiției moldovenești în confruntare cu cetățeanul. Era un test pentru justiția din R. Moldova ca să arate cât valorează drepturile omului în acest stat. Din păcate, am ratat această ocazie. Urmează să depunem acest recurs, pentru că nu suntem de acord cu această hotărâre. Din păcate, analizând modul de desfășurare a procesului, am înțeles că judecătorii aveau deja hotărârea adoptată, adică aveau opinia formată. Aceștia încercau să limiteze oarecum drepturile noastre, în special în ce privește sesizarea Curții Constituționale. Completul de judecată a declarat părților și participanților la proces că se va expune odată cu decizia sa. Dar în decizie nu putea să se expună asupra apelului și Curții Constituționale. Era deja clar că aveau o decizie adoptată în acest sens”, a explicat Eduard Digore.
Sursa Video: www.ZdG.md
„Statul, prin autoritățile sale și, inclusiv, prin instanțele de judecată, arată cât valorează acest cetățean pentru stat, în general. Nu rămâne decât să regretăm și să spunem că o speranță foarte mică, dar foarte mică avem la Curtea Supremă de Justiție”, a mai declarat avocatul după pronunțarea dipozitivului deciziei CA.
La 6 decembrie, Curtea de Apel Chișinău a menținut, fără modificări, hotărârea Judecătoriei sect. Centru din 2 decembrie, prin care cererea de chemare în judecată a CEC-ului, depusă de 143 de cetățeni din diasporă, a fost respinsă. Magistrații Natalia Simciuc, Iulia Cimpoi și Victor Pruteanu de la Curtea de Apel Chișinău nu au recunoscut astfel faptul că alegătorilor din străinătate le-a fost încălcat, la 13 noiembrie, dreptul la vot.