Alexandr Stoianoglo solicită CC să verifice constituționalitatea pentru includerea procurorului general în componența CSS: „Guvernarea și-a permis o serie de acuzații în adresa mea”
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că va depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care va solicita Înaltei Curți să verifice constituționalitatea pentru includerea procurorului general în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În context, Stoianoglo a acuzat actuala guvernare „de presiuni politice asupra activității procurorului general”.
Declarațiile au fost făcute joi, 19 august, în cadrul unui briefing de presă de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo.
„Este prima dată când șefii de stat cheamă la procurorii la raport. A mai fost o dată așa ceva pe timpul lui Plahotniuc. Constatăm că principiul legalității în colaborare cu Procuratura a fost încălcat de către Președinție. Potrivit legii, procuratura poate fi reprezentată la CSS doar de către unul dintre conducătorii săi, iar ceilalți procurori își exercită atribuțiile în conformitate cu legea. Scopul ultimei ședințe CSS a fost de a ataca și acuza Procuratura de lipsă de eficiență și de a iniția modificări legislative pentru demiterea procurorului general. Planul a fost transpus imediat în realitate. Președinta statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai opoziției, cerându-ne insistent să tragem la răspundere penală. (…) Cerem Președinției să facă publice nu doar deciziile CSS, dar și anexele cu numele persoanelor pe care guvernarea vrea să pornim dosare penale. (…) Mă adresez către președinta statului cu îndemnul de a repune activitatea CSS în albia realității. Concomitent ne adresăm la Curtea Constituțională cu o sesizare pentru controlul constituționalității pentru includerea procurorului general în componența CSS.. (…) Procuratura nu va accepta indicații și nu va acționa la ordin și emoții. Încetați să vă amestecați în organele Procuraturii. (…) Timpul va arăta cine și unde a reușit mai bine. (…) Guvernarea și-a permis o serie de acuzații în adresa mea personală.(…) Actuala guvernare recurge la presiune politică.Doamnă președintă, vă îndemn personal să plecați urechea la comunitatea profesioniștilor din justiție. Vă veți convinge că lucrurile s-au schimbat, iar pentru ca rezultatul să fie simțit, avem nevoie de dvs. dar nu de confruntări. Încetați să căutați vinovați și să divizați oamenii în buni și răi. Avem un singur stat. Mă adresez către toate forțele politice să se dezică de a se amesteca în organele Procuraturii”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
În context, Stoianoglo a menționat că nu va demisiona din funcția de procuror general.
„Nu am niciun temei să demisionez din funcție. Nu am făcut dosare la comandă”, a declarat Stoianoglo.
Totodată, Alexandr Stoianoglo a anunțat că nu va merge vineri, 20 august, în Parlament pentru a prezenta raportul despre progresele făcute în dosarul „furtul miliardului”. Potrivit Parlamentului, audierea raportului este în interesul sporit al cetățenilor, dar și în faptul că aceasta reprezintă o condiționalitate a Uniunii Europene pentru debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare pentru țara noastră.
Citiți și: Parlamentul se convoacă vineri în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Consiliul Suprem de Securitate (CSS) este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor și departamentelor în domeniul asigurării securității naționale și prezintă președintelui R. Moldova recomandări în probleme de politică externă și internă a statului.