Adunarea Generală a Procurorilor: Dragălin a cerut convocarea Adunării cu prezență fizică, după anularea concursului pentru funcția de șef al PG
Acuzatorii de stat din toată țara au fost convocați joi, 29 februarie, la Adunarea Generală a Procurorilor. Evenimentul este organizat în format online, iar pe agendă au fost incluse trei subiecte.
UPDATE 10:27 Adunarea Generală a Procurorilor a luat sfârșit.
UPDATE 10:20 Raportul de activitate al Consiliului Superior al Procurorilor în anul 2023 a fost aprobat.
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a avut o intervenție în care a vorbit despre anularea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Generale (PG) și necesitatea organizării unei Adunării cu prezență fizică „pentru a expune opiniile individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferente consecințelor ce pot urma în rezultatul concursului”.
Procurorul Sergiu Rusu a susținut inițiativa șefei PA.
Dumitru Obadă a menționat că 1/3 dintre procurorii în funcție trebuie să înainteze un demers pentru convocarea Adunării, care va fi examinat de CSP.
UPDATE 09:55 Președintele CSP Dumitru Obadă prezintă raportul de activitate al Consiliului Superior al Procurorilor în anul 2023.
UPDATE 09:50 Raportul despre activitatea Procuraturii în anul 2023 și prioritățile pentru anul 2024 au fost aprobate cu votul majorității procurorilor.
Proiectul agendei Adunării Generale a Procurorilor din 29 februarie:
1) Audierea raportului despre activitatea Procuraturii în anul 2023.
2) Dezbaterea priorităților Procuraturii pentru anul 2024.
3) Audierea raportului despre activitatea Consiliului Superior al Procurorilor în anul 2023.
Raportul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Potrivit prevederilor normative ce reglementează activitatea Adunării Generale a Procurorilor, procurorii sunt în drept să adreseze propuneri de completare a agendei atât înainte de ședință, cât şi pe parcursul acesteia.
Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat cu o zi înainte că va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică. Decizia vine în contextul în care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat miercuri, 28 februarie, concursul pentru funcția de procuror general.
Potrivit unui comunicat de presă, PA se arată „îngrijorată” de modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv „conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice”, fără a preciza despre cine concret este vorba.
În rezultat, Procuratura Anticorupție a decis solicitarea Consiliul Superior al Procurorilor de a convoca Adunarea Generală a Procurorilor cu prezența fizică „în cel mai scurt timp” după publicarea hotărârii motivate a CSP.
„Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format online pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opinii individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în rezultatul comportamentului expus.
În opinia Procuraturii Anticorupție, tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, expună și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații”, explică PA.
Ultima dată acuzatorii de stat din toată țară s-au întrunit vineri, 22 decembrie, pentru a alege noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor a supleanții acestora.