Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ A acționat în judecată…

VIDEO A acționat în judecată CSP pentru că a refuzat să-l numească șef al unei Secții din cadrul PG. Evaluare finalizată pentru încă un candidat la funcția de membru al unuia dintre Colegiile Consiliului

Sursa: Comisia de Evaluare a Procurorilor/Facebook

Comisia de evaluare a procurorilor anunță joi, 7 noiembrie, despre adoptarea unei noi decizii în privința unuia dintre candidații la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Comisia de evaluare a procurorilor a finalizat evaluarea procurorului Nicolae Zanevici, candidat la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor din subordinea CSP. Comisia a decis că candidatul corespunde criteriilor de integritate etică și financiară prevăzute de Legea nr. 26/2022, astfel, promovând evaluarea.

Nicolae Zanevici este angajat în cadrul Procuraturii din 2005 și deține, din iunie 2022, interimatul funcției de șef al Secției analiză criminologică și inițiative legislative a Procuraturii Generale (PG). Acesta a participat în ianuarie 2023 la concursul pentru ocuparea aceleiași funcții, dar a fost singurul candidat și CSP a emis o decizie de „încheiere a concursului prin nerealizare”.

Zanevici a contestat decizia CSP în instanță, Curtea de Apel Chișinău respingând cererea de a obliga CSP să-l numească pe procuror în funcția de șef al Secției pentru un mandat de 5 ani. Totuși, în octombrie 2023, Curtea Supremă de Justiției (CSJ) a anulat încheierea și a restituit cauza Curţii de Apel Chișinău pentru examinare. La scurt timp, instanța de apel și-a declinat competența de la judecarea cauzei, transmițând-o înapoi la CSJ. ZdG a constatat că, abia în mai 2024, CSJ a programat prima ședință pe caz, care totuși nu a avut loc, cum nu s-a desfășurat nici a doua. Cea de-a treia ședință a avut loc, iar următoarea a fost programată pentru 15 noiembrie.

Teren primit de la stat și acuzații de încălcare a codului de etică

În cadrul audierii, candidatul a fost întrebat despre un teren pe care l-a primit acum aproape 20 de ani, în 2007, de la Consiliul local Strășeni, pentru a-și construi o casă. Acesta nu a utilizat terenul pentu construcții, donându-l tatălui său după ceva timp. Procurorul a declarat că terenul nu era potrivit pentru construcții și că l-a donat pentru a putea participa la procedura de desemnare a procurorilor care vor putea achiziționa apartamente la preț preferențial.

Zanevici a fost întrebat de ce nu a restituit statului terenul. Acesta a relatat că procedura era complicată: „retrocedarea în folosul statului este o procedură îndelungată”. Tatăl său a cerut mai târziu, în instanță, schimbarea terenului pe care l-a primit donație cu altul, solicitare acceptată în 2022. Candidatul a menționat că „tatăl său, cunoscându-l pe el și atitudinea sa față de respectarea legii și unui profil etic și moral de procuror”, nu l-ar fi informat despre înaintarea acțiunii civile pentru a primi un alt teren de la stat.

Alte întrebări au fost cu privință la o decizia a Colegiului disciplinar, din 2013, în care i s-au invocat mai multe încălcări ale codului de etică și ale codului de procedură penală. În final, acesta nu a fost sancționat, deși a fost propusă aplicarea unei „mustrări aspre”. Întrebat dacă a contestat acea decizie, Zanevici a spus că nu a contestat actul, dar nu „a acceptat nici atunci și nu acceptă nici acum constatările”.

„Lipsa de încredere în Colegiu, în Inspecție și în CSP m-a determinat să nu contest acest act administrativ”, a afirmat candidatul.

Audierea candidatului în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor al CSP, Nicolae Zanevici:

Decizia de promovare a evaluării a fost transmisă candidatului și CSP, instituția responsabilă de organizarea concursului. În cazul în care candidatul nu se opune publicării, decizia va fi publicată pe pagina web a Comisiei.

Comisia de evaluare a procurorilor este responsabilă de evaluarea a 32 de candidați care aspiră la funcțiile de membri ai Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor și Colegiului de disciplină și etică din subordinea CSP. Până în prezent, Comisia a desfășurat 25 de audieri și a adoptat 16 decizii.