Victorie la nivel național în „Dosarul Orizont”. BMA, obligat să acorde statut de refugiat unuia dintre profesorii turci expulzați în 2018
Magistrații Curții de Apel Chișinău au emis o decizie prin care obligă Biroul Migrație și Azil (BMA) să acorde statut de refugiat unuia dintre profesorii turci expulzați de pe teritoriul R. Moldova în toamna anului 2018. Decizia a fost dictată în dosarul lui Çelebi Müjdat, care a deținut funcția de director financiar al companiei care gestiona liceele „Orizont” din R. Moldova. Pe rol mai sunt trei dosare, două dintre care se referă la contestarea deciziilor prin care BMA a refuzat acordarea statutului de refugiat pentru Feridon Tufekci și Riza Dogan, iar al treilea dosar vizează contestarea deciziei privind declararea drept persoană indezirabilă și îndepărtarea sub escortă a lui Huseyin Bayraktar.
Nicolae Frumosu, unul dintre avocații care au reprezentat la CtEDO interesele cetățenilor turci și care în prezent reprezintă interesele acestora în litigiile din instanțele naționale, a spus pentru ZdG că judecătorii Curții de Apel au decis obligarea Biroului Migrație și Azil să acorde statut de refugiat unuia dintre profesorii turci expulzați de pe teritoriul R. Moldova în toamna anului 2018. Decizia a fost dictată la 9 decembrie 2020, iar acum părțile au intrat în posesia deciziei motivate.
„Două litigii au fost încetate în 2018-2019, când nu exista nici hotărârea CtEDO, pe motive formale cum că reclamații nu au acordat împuterniciri avocaților. Pe rol sunt celelalte dosare, iar pe unul avem această hotărâre definitivă care obligă Biroul Migrație și Azil să acorde statut de refugiat solicitantului. Este vorba de dosarul lui Çelebi Müjdat”, a spus avocatul pentru ZdG.
Prin decizia dictată de Curtea de Apel, Çelebi a fost recunoscut drept persoană care nu prezintă o amenințare la adresa securității naționale a R. Moldova. Astfel, CA a considerat să îi acorde statut de refugiat.
Decizia este definitivă și executorie.
Cât privește celelalte dosare aflate pe rol, avocatul își exprimă speranța că magistrații Curții de Apel „vor menține o jurisprudență constantă”.
În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia.
Cinci din cei șapte profesori au solicitat statut de refugiat în R. Moldova, deoarece se temeau de represalii în țara lor de origine, Turcia, pe baza opiniilor lor politice.
La scurt timp după expulzare, familiile profesorilor au primit scrisori cu deciziile Biroului pentru Migraţie şi Azil în care erau anunţaţi despre respingerea cererilor de azil și interzicerea să intre pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani. BMA a invocat că cei cinci profesori au îndeplinit cerințele legale de acordare a azilului în Republica Moldova, însă au constatat, totuși, pe baza unei note secrete primite de la serviciile secrete din R. Moldova, că ei prezentau o amenințare la adresa securității naționale.
În septembrie și octombrie 2018, reprezentantul profesorilor, care a fost împuternicit prin procură de către soțiile acestora, a contestat deciziile Biroului în instanță.
Pe 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană.
„În acest caz, se pare că autoritățile R. Moldova nu numai că nu au acordat reclamanților posibilitatea de a alege țara în care să fie expulzați, dar deliberat, i-au transferat către autoritățile din Turcia. Materialele din dosar mai arată că operațiunea comună a serviciilor moldovenești și turcești a fost pregătită înainte de 6 septembrie 2018. Faptul că reclamanții au fost transportați în Turcia într-un avion special, este unul dintre elementele care susțin acest punct de vedere. Totodată, faptele indică că operațiunea a fost concepută și organizată astfel încât reclamanții să fie luați prin surprindere și să nu aibă posibilitatea de a se apăra”, menționează judecătorii de la CtEDO în hotărârea prin care obligă R. Moldova să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.
În luna septembrie 2019 fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, singurul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din Capitală, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă abia după o lună, decizia instanței a fost făcută publică de Procurorul General Alexandr Stoianoglo la o emisiune televizată.
- Secretul condamnării fostului director SIS, Vasile Botnari. Jurist: „Hotărârea judecătorească, chiar și în ședință închisă, se pronunță în ședință publică”. Ce prevede legea
- DOC/ Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din sentința de condamnare a lui Vasile Botnari: Fostul șef SIS s-a ales cu o amendă de 88 de mii de lei pentru expulzarea profesorilor turci
- DOC/ A apărut dispozitivul „secret” din sentința fostului șef al SIS. Condamnat la amendă simbolică, FĂRĂ plata despăgubirilor
Botnari ar fi plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și alte 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor (în total echivalentul a 145 de mii de euro).
De curând acesta a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate, care vrea să cunoască proveniența acestei sume de bani.