Victor Sandu renunță la cererea prin care solicita implicarea CSM după publicarea articolului ZdG despre călătoria sa pe insulele Seychelles
Magistratul Victor Sandu a renunțat la cererea prin care a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) „apărarea onoarei și reputației profesionale” după articolul ZdG despre vacanța sa pe insulele Seychelles. În cererea de retragere depusă marți, 21 ianuarie, în ziua ședinței CSM, judecătorul de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a invocat durata examinării de către CSM a solicitării sale.
Pe 9 decembrie 2024, la trei zile după publicarea articolului „Viață de judecător: vacanță exotică pe insulele Seychelles, ferită de public și apartament cumpărat la preț preferențial, scos la vânzare de trei ori mai scump” pagina web a ZdG, Victor Sandu a expediat în adresa CSM o solicitare în care a cerut „apărarea onoarei și reputației profesionale, în legătură cu o publicație apărută într-un ziar”.
Pe 16 ianuarie 2025, CSM urma să examineze în ședința cererea lui Victor Sandu. Totuși, examinarea a fost amânată la o altă cerere a magistratului, în care acesta invoca că nu se poate prezenta în fața plenului CSM, indicând că participarea sa este „esențială”. Acesta se afla atunci la ședința Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind contestația sa împotriva deciziei Comisiei Pre-Vetting de nepromovare a evaluării repetate a integrității.
Pe 21 ianuarie, chiar în ziua ședinței CSM, judecătorul a depus încă o cerere. De această dată, solicitând retragerea cererii de pe 9 decembrie 2024.
Astfel, raportând subiectul în ședință, membra CSM, Maria Frunze, a propus să-i fie admisă cererea lui Victor Sandu în baza articolului 78, aliniatul 2, Cod Administrativ, care prevede că „participantul care a inițiat procedura poate retrage petiția inițială până ca finalizarea procedurii”.
„(…) Vă rog să atrageți atenția asupra motivului care se indică în această solicitare de retragere, invocându-se inclusiv pretinsa durată a examinării de către CSM și în acest sens vreau să subliniez faptul că în ședința anterioară examinarea a fost amânată anume la cererea magistratului Victor Sandu. Având în vedere că totuși este o chestiune publică și a fost solicitată și de către colegii judecători, ca să fie o claridicare din partea CSM, eu consider că nu am putea să încetăm această procedură care deja a fost declanșată”, a spus Alexandru Postica, care s-a declarat împotriva admiterii cererii de renunțare a procesului administrativ inițiat de Victor Sandu, menționând că CSM poate continua examinarea din oficiu.
Alte opinii la subiect nu au fost exprimate de către membrii plenului. Într-un final, cu 5 voturi „pentru” și 4 voturi „contra”, plenul CSM a aprobat cererea lui Sandu.
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat, printr-o deciziei din 3 ianuarie, inițierea controlului averii și a intereselor personale în privința judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Victor Sandu, despre a cărui vacanță pe insulele Seychelles ZdG a scris anterior.
Viață de judecător: vacanță exotică pe insulele Seychelles, ferită de public și apartament cumpărat la preț preferențial, scos la vânzare de trei ori mai scump
„Stați în vilele noastre private spațioase în singura stațiune de pe insula Silhouette, care este 93% parc național”. Astfel se prezintă hotelul la care și-au petrecut concediul judecătorul Victor Sandu, tot el președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova și soția sa, pe insulele Seychelles, una dintre cele mai exotice destinații turistice din lume. Cu o prezență activă pe rețelele de socializare, soția magistratului, fosta jurnalistă Doina Chiorescu, a șters fotografiile publicate acum aproape o lună la câteva minute după ce ZdG l-a întrebat pe Sandu cine a plătit pentru călătorie. Apoi le-a republicat.
A doua zi după ce l-am întrebat despre costurile vacanței, deși nu a fost invitat, judecătorul s-a prezentat la redacție în timpul orelor sale de muncă, declarând că a venit după solicitarea de informații, care îi fusese expediată în seara zilei anterioare și pe care ne-o ceruse pentru a răspunde la întrebări.
După anul în care a achitat cea de-a doua jumătate a sumei pentru un apartament pe care l-a obținut la preț preferențial, magistratul și soția lui s-au bucurat de o vacanță al cărei preț poate ajunge până la 8000-9000 de euro (peste 150 de mii de lei n.r.). Judecătorul susține însă că a achitat pentru sejur doar 71 de mii de lei (3700 de euro, n.r.), sumă care ar putea acoperi doar cazarea, în cel mai bun caz, a constatat ZdG.
În timp ce era pe insula exotică, soția judecătorului a strecurat printre imaginile din vacanță și câteva fotografii cu apartamentul obținut în urma unui program desfășurat „în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai ale angajaților sistemului judecătoresc”. Aceasta a anunțat că apartamentul se vinde cu prețul de 96,2 mii de euro – de trei ori mai mare decât cel achitat de familia sa la procurare.