Val de critici după audierea părinților magistratului Ion Chirtoacă. Cum reacționează Comisia Pre-Vetting
Părinții magistratului Ion Chirtoacă au fost audiați de Comisia Pre-Vetting, exercițiul trezind un soi de critici. Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” consideră că în procedura de evaluare au fost admise unele abuzuri. În replică, reprezentanții Comisiei spun că însuși judecătorul a cerut audierea părinților lui.
Părinții judecătorului Ion Chirtoacă au fost audiați de Comisia Pre-Vetting miercuri, 13 martie. Aceștia au fost întrebați, în mare parte, despre veniturile obținute în Italia, acolo unde muncesc de mai mulți ani.
Audierea părinților magistratului a stârnit un val de critici. Într-un comunicat remis vineri, 15 martie, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” își exprimă „profunda îngrijorare față de abuzurile constatate în cadrul procedurii de evaluare a candidaților judecători pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii”.
„În special, ne referim la recenta audiere de către Comisia Pre-Vetting a părinților magistratului Ion Chirtoacă, cu privire la proveniența veniturilor acestora, pentru o perioadă de peste 20 de ani în urmă, în timpul studiilor magistratului. Considerăm că acest tip de investigație, care se întinde pe o perioadă atât de îndelungată și care implică membri ai familiei unui candidat, este inacceptabil din punct de vedere etic și legal. Într-o societate democratică și care respectă drepturile omului, judecătorii și candidații la funcții înalte în sistemul judiciar ar trebui să fie evaluați pe baza meritelor profesionale, integrității și competențelor lor, nu pe baza acțiunilor sau a presupuselor acțiuni ale rudelor lor. Aceste practici nu fac decât să submineze independența și integritatea sistemului judiciar și să creeze un precedent periculos pentru viitorul justiției în țara noastră. Îndemnăm autoritățile competente să respecte principiile statului de drept și să se asigure că procesul de evaluare a candidaților este corect, transparent și echitabil”, se arată în reacția Asociației.
În replică, reprezentanții Comisiei spun că însuși judecătorul a cerut audierea părinților lui.
„Audierea candidatului CSM, Ion Chirtoacă, în cadrul procesului de evaluare reluată, a avut loc pe 13 martie 2024, online, la cererea candidatului, care, la fel, a solicitat Comisiei să-i audieze părinții. Comisia nu audiase părinții acestuia în cadrul evaluării inițiale, aspect care a fost contestat de candidat în fața Curții Supreme de Justiție (CSJ). În decizia sa din 1 august 2023 privind candidatul Chirtoacă, prin care a fost anulată decizia Comisiei și dispusă reevaluarea candidatului, completul de judecată special al CSJ a criticat Comisia pentru faptul că nu i-a audiat părinții în timpul evaluării inițiale”, se arată în reacția Comisiei Pre-Vetting.
Reprezentanții Comisiei precizează că audierile subiecților sunt publice, cu excepția celor care sunt decise a fi desfășurate în ședințe închise, iar deciziile se publică doar dacă candidatul este de acord.