UPDATE Numele persoanelor care au „garantat” pentru eliberarea lui Vladimir Andronachi. Trei dintre ei, reprezentanți ai PDM
UPDATE 21:10 Trei dintre cei patru garanți pentru eliberarea fostului deputat Andronachi sunt exponenți ai Partidului Democrat și au fost candidați ai formațiunii la alegerile locale din anul 2019 și la cele parlamentare anticipate din 2010, potrivit surselor TV8.
Este vorba despre primarul satului Găvănoasa Vadim Ivanov, primarul satului Zîrnești Nicolae Beju și fosta directoare a Liceului „Mihai Eminescu” din orașu Cahul Ala Gaidar.
Cea de-a patra persoană care a depus garanție pentru Vladimir Andronachi este starețul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din satul Căpriana, raionul Strășeni – Arhimandrit Filaret, mai relatează TV8.
Știrea inițială:
Procuratura Anticorupție (PA) confirmă informațiile publicate de ZdG despre garanții care au permis eliberarea lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu. PA a venit vineri, 11 august, cu un comunicat de presă în care anunță că partea apărării a prezentat patru cereri în scris a garanților – a doi primari din cadrul raionului Cahul, unei persoane în etate deținătoare a ordinului „Gloria Muncii” precum și a unui reprezentant al unui cult religios. Totuși, instituția nu a spus cine sunt funcționarii publici și celelalte două persoane.
Reprezentanții PA menționează că au fost anexate și 4 ordine de plată în sumă totală de 22 de mii de lei, depuse pe contul instanței de judecată.
Conform PA, în cadrul ședinței de judecată care a avut loc pe 8 august de către partea apărării în interesul lui Vladimir Andronachi a fost formulată o cerere privind înlocuirea măsurii preventive din arestare la domiciliu în garanția personală.
Astfel, prin aplicarea de către instanța de judecată în privința inculpatului a măsurii preventive – garanția personală, „instanța a pus în sarcina garanților asigurarea unui comportament activ al inculpatului în cadrul procesului penal, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de instanţa de judecată”, notează PA.
„Subsecvent, din caracterul măsurii preventive aplicate, Procuratura Anticorupție în procesul penal vizat nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului R. Moldova. Totodată, Procuratura Anticorupție reiterează că reieșind din prevederile legale, se află în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească”, se arată în comunicat.
Potrivit dispoziției art.179 din Codul de procedură penală, (1) garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui cînd va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.
- Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia.
- La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale.
SURSE Cine a „garantat” pentru eliberarea lui Vladimir Andronachi și ce prevede „garanția personală”, conform Codului de Procedură Penală
Încheierea a fost emisă de judecătorul Gheorghe Balan, cel care examinează în prima instanță dosarele în care este vizat Vladimir Andronachi.
Procuratura Anticorupție a anunțat că prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 11 august 2023, a fost respins demersul acuzatorului de stat de prelungire a măsurii preventive „arestarea la domiciliu” în privința inculpatului Vladimir Andronachi și a fost admisă cererea părții apărării privind înlocuirea măsurii preventive din arestarea la domiciliu în garanția personală.
Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.
În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.