UPDATE Judecătoarea reținută pentru trafic de influență și corupere pasivă, plasată în arest preventiv. Celălalt magistrat rămâne în libertate, sub control judiciar
UPDATE 19:40 Demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu a fost „admis parțial”, fiind dispus în privința celui de-al doilea judecător măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 60 zile, anunță Procuratura Anticorupție.
Decizia ar urma să fie contestată de Procuratura Anticorupție, potrivit procurorului pe caz.
Cel plasat sub control judiciar pentru 60 de zile este magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Diaconu, iar judecătoarea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Valentina Garabagiu a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, conform TVN.
Știrea inițială:
Procuratura Anticorupție (PA) anunță că demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința unuia dintre cei doi judecători reținuți marți, 14 noiembrie, a fost admis. Astfel, judecătorul va fi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
Mai devreme, PA a anunțat că judecătorii din cadrul Judecătoriei Bălți, urmau să examineze astăzi, 16 noiembrie, demersurile cu privire la aplicarea măsurilor preventive în privința judecătorilor reținuți la data de 14 noiembrie 2023, ședința fiind fixată pentru ora 14:00.
Procurorii au solicitat în privința unui judecător aplicarea arestului preventiv, acestuia fiindu-i înaintată învinuirea pentru comiterea a trei capete de acuzare de trafic de influență și un capăt de acuzare de corupere pasivă, iar în privința celui de-al doilea magistrat – arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, fiindu-i înaintată învinuirea pe un capăt de acuzare de trafic de influență.
Este vorba despre Mihail Diaconu, judecător la Curtea de Apel Chișinău, și judecătoarea Valentina Garabagiu, de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.
Marți, 14 noiembrie 2023, PA anunța că, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA), a efectuat percheziții în birourile, automobilele și la domiciliile celor patru judecători pentru care plenul CSM a admis sesizările procurorului general interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor magistrați, cercetați penal de către PA. Conform președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, cei patru judecători sunt de la Judecătoria Chișinău și de la Curtea de Apel Chișinău, iar dosarele penale sunt conectate.
În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor. Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență și, respectiv, trafic de influență, a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală. Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă, fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.
În rezultatul perchezițiilor efectuate, doi judecători au fost reținuți pentru 72 ore, unul dintre care activează în cadrul Curții de Apel Chișinău, iar cel de-al doilea în cadrul Judecătoriei Chișinău. PA nu a făcut publice numele acestora.