Unul dintre profesorii liceului „Orizont”, expulzați din R. Moldova, a fost condamnat la 7,5 ani în Turcia
News Maker scrie că fostul director al filialei Liceului Orizont din Ceadâr-Lunga, Feridun Tüfekçi, care a fost expulzat din R. Moldova anul trecut, a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare în Turcia, iar verdictul a fost luat pe 8 octombrie. Informația a fost confirmată pentru News Maker de către soția profesorului, Galina Tüfekçi. Potrivit acesteia, procurorii turci au considerat că această sentință este blândă, așa că i-au mai intentat încă un dosar penal.
Potrivit soției, Feridun Tüfekçi se află în arest în Turcia din momentul în care a fost îndepărtat de pe teritoriul R. Moldova. Totodată, aceasta precizează că în condiții de închisoare, starea de sănătate a soțului său s-a agravat.
Feridun Tufekci a venit în R. Moldova, la studii, pe când avea 17 ani. A studiat în R. Moldova, iar ulterior s-a căsătorit cu profesoara sa, Galina. Feridun a practicat jurnalismul, activând o perioadă și la o televiziune turcă, în calitate de corespondent străin.
Soția acestuia, Galina, este cetățeană a R. Moldova, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu a plecat, asemeni familiilor altor cinci profesori „expulzați” la 6 septembrie 2018, la rude, în diferite țări, din frică pentru siguranța copiilor.
În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.
Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.
La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană.
Ulterior, la 2 august, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe faptul excesului de putere și depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații BMA și SIS, iar pe 6 septembrie 2019, instituția a anunțat despre reținerea lui Alexandru Baltaga, fostul director adjunct al SIS, și punerea sub acuzații penale a Olgăi Poalelungi, șefa BMA. Luni, 9 septembrie, Baltaga a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar Poalelungi a fost suspendată din funcție de ministrul de Interne.