Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Unul dintre candidații la funcția…

Unul dintre candidații la funcția de procuror general, acuzat în ziua concursului de fostul șef al Inspecției procurorilor că ar fi falsificat probe într-un dosar în care sunt vizați membrii familiei sale

Captură de ecran/Youtube.com

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a fost sesizat joi, 30 mai, în privința procurorului Octavian Iachimovschi, cu puțin timp înainte de desfășurarea probei de interviu pentru candidații la funcția de procuror general, în cadrul concursului organizat repetat. Membrul CSP Andrei Cebotari a spus că Iachimovschi este acuzat falsificarea unor probe într-un dosar penal.

Mai exact, CSP a fost sesizat de către fostul șef al Inspecției procurorilor Victor Ababii, care l-a acuzat pe Iachimovschi de falsificarea probelor în cauza penală ce vizează membrii săi de familie: procurorii Olga Casian și Cornel Casian. Olga Casian este fiica procurorului Victor Ababii, care până anul trecut a fost şef la Inspecţia procurorilor, notează Crime Moldova.

Cei doi procurori sunt vizați într-un dosar de îmbogățire ilicită, fiind efectuate percheziții, inclusiv la rudele acestora, la sfârșitul lunii aprilie.

Cauza penală a fost pornită în luna noiembrie 2023, de către procurorul general interimar, în baza procesului penal intentat de Procuratura Anticorupție (PA) urmare a autosesizării din informațiile apărute în spațiul public, anunța atunci PA.

Potrivit materialelor administrate, persoanele vizate, activând în funcțiile de procurori, ar fi dobândit și deținut bunuri înscrise formal pe persoane terțe și ar fi efectuat cheltuieli valoarea cărora depășesc veniturile legal obținute cu 1,2 milioane de lei.

Ababii a invocat că s-a urmărit compromiterea sa după ce în 2020 ar fi pornit patru cauze disciplinare împotriva lui Iachimovschi.

Potrivit procurorului anticorupție, Ababii nu are nicio calitate procesuală în dosarul penal.

„Am avut patru proceduri disciplinare, care nu au fost intentate de domnul Ababii, ci din raportul unui șef de direcție din cadul PG. (…) Aceste proceduri au fost încetate atât de către colegiu cât și de CSP din lipsa faptelor”, a mai spus Iachimovschi.

Trei candidați luptă pentru fotoliul de procuror general al R. Moldova. Procurorii Alexandru Cernei, Octavian Iachimovschi și Ion Munteanu au trecut în următoarea etapă a concursului, adică etapa interviului, care se desfășoară joi, 30 mai. 

ZdG a analizat declarațiile de avere, activitatea și integritatea candidaților și vă prezintă cele mai importante informații despre cei care aspiră la șefia Procuraturii Generale.