Uniunea Avocaților va trebui să-i restituie unui fost procuror PCCOCS suma de 85 de mii de lei. Precizările președintelui UAM
Uniunea Avocaților din R. Moldova va trebui să-i restituie fostului procuror din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Vitalie Busuioc suma de 85 de mii de lei.
O Hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Consiliul Uniunii Avocaților din R. Moldova.
Solicitat de ZdG, președintele UAM, Emanoil Ploșniță, ne-a comunicat că decizia de a-i fi restituita suma de 85 de mii de lei ex-procurorului PCCOCS, Vitalie Busuioc, vine în contextul în care aceasta a achitat anterior taxa de 100 de mii de lei pentru a accede în funcția de avocat, în temeiul vechimii în muncă și fără examen, taxă pe care ulterior autoritățile au anulat-o.
„Nu este nicio problemă aici, absolut nicio problemă și vă spun de ce: pentru că prin Hotărârea Congresului din 2019, adică din 13 decembrie 2019, s-a decis că toți cei care vin, depun dosarele pentru a accede în profesia de avocat, potrivit legii cu privire la avocatură, fără examen, trebuie să plătească o taxă de 100 de mii de lei. Hotărârea respectivă a fost contestată și avem o Hotărâre irevocabilă care spune că nu este întemeiată Hotătârea noastră și efectiv a fost anulată taxa și în contextul în care Vitalie Busuioc a plătit 100 de mii de lei, noi avem obligația de a-i restitui 85 de mii de lei. Cererea lui de a accede în avocatură chiar dacă a fost respinsă, a fost examinată și respectiv 15 mii de lei pentru examinarea dosarului așa și au rămas în contul UAM. Astfel, i se restituie 85 de mii de lei din cei 100 de mii achitați”, ne-a comunicat președintele Uniunii Avocaților.
Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au anulat luni, 19 octombrie, Hotărîrea Congresului Uniunii Avocaților din Republica Moldova nr.UA/CA/20/12 din 13 decembrie 2019 privind stabilirea cuantumului taxei, în valoare de 100 000 de lei, pentru examinarea dosarelor de admitere în profesia de avocat, a persoanelor specificate la art.10 alin.2 din Legea nr.1260-XV din 19.07.2002 cu privire la avocatură. Detalii aici
Vitalie Busuioc, fostul șef-adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a fost numit șef interimar al Direcției expertiză juridică din cadrul Serviciul Fiscal de Stat (FISC) în luna noiembrie 2020. Ulterior, la 1 ianuarie curent, a fost numit șef de secție al Direcției expertiză juridică.
Vitalie Busuioc a fost numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în august 2017, pentru un mandat de cinci ani, iar din 2011 a ocupat funcția de procuror al Secției conducere a urmăririi penale în organele centrale al MAI și SV din cadrul Direcției exercitare și conducere a urmării penale a Procuraturii Generale. La 30 ianuarie 2020 și-a dat demisia din funcție fără a oferi explicații privind decizia luată.
De-a lungul timpului, Busuioc a gestionat mai multe dosare controversate de rezonanță printre care cea privind presupusa tentativă de omor a fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc sau cel al lui Renato Usatii în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunțov.