Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un procuror din Chișinău, constatat…

Un procuror din Chișinău, constatat de ANI cu avere nejustificată de peste 100 de salarii medii pe economie: „O întreagă aberație”

Sursa: știri.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința unui procuror prin care s-a stabilit o diferență substanțială, în mărime de 854 785 de lei, adică circa 110 salarii medii pe economie, între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de acesta și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 1 august 2016 – 26 mai 2023. Este vorba despre Pavel Vinițchi, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

Contactat de ZdG, Pavel Vinițchi a declarat că va contesta actul ANI și că „este o întreagă aberație”. El s-a arătat surprins de calculele făcute de ANI.

„Când am dat explicații, le-am arătat greșelile unde au calculat. Parcă au înțeles. Nu m-am așteptat la așa hotărâre”, a spus Pavel Vinițchi, menționând că ar fi „o comandă” și că în iulie 2023 ANI a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al restricțiilor și limitărilor în privința procurorului, deși instituția se sesizase din oficiu.

Vinițchi a mai menționat că la Curtea de Apel Chișinău se examinează contestarea depusă de el împotriva actului emis de ANI, în mai 2023, privind inițierea controlului averii și intereselor personale. Totuși, instanța de apel a emis o deciziei acum aproape o săptămână, la 20 iunie, respingând recursul depus.

Conform unui comunicat de presă emis de ANI, instituția va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

Pavel Vinițchi va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani, din data rămânerii definitive a actului de constatare sau din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate.

De asemenea, prin alt act de constatare, Autoritatea a stabilit încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința primarului satului Porumbrei, raionul Cimișlia, Iurie Faureanu. Interesul personal al primarului rezultă din relațiile sale în raport cu persoana juridică al cărei fondator este, iar în calitate de administrator figurează fiul acestuia.

Și primarul riscă încetarea mandatului. Subiecții controlului ar urma să fie decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani, în condițiile legislației în vigoare, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Persoanele vizate au dreptul de a contesta actele de constatare, care la moment nu sunt definitive.