Un procuror anticorupție, delegat la Procuratura municipiului Chișinău pentru șase luni. Care este motivul
Procurorul anticorupție Dorin Compan, care în 2020 s-a retras, iar peste doi ani a revenit în sistemul procuraturii, a fost delegat la Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Râșcani, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 3 iulie 2023. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).
„În legătură cu numărul mare al cauzelor penale aflate în gestiunea Procuraturii municipiului Chișinău și insuficienței procurorilor la Oficiul Râșcani al procuraturii nominalizate, a fost dispusă delegarea, în temeiul art. 54 alin. 2 din Legea cu privire la Procuratură, a domnului Dorin Compan la Procuratura municipiului Chișinău pe o perioadă de șase luni”, a menționat Violina Moraru.
La rândul său, întrebat care este motivul acestei delegări, procurorul Dorin Compan a declarat că „este o chestiune normală în cadrul aceleiași instituții. Altceva nu am ce comunica (…). Astăzi lucrăm într-un departament, mâine în altul. Nu văd careva probleme”.
Dorin Compan a exercitat funcția de șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în perioada septembrie 2019 – decembrie 2019. În februarie 2020, el a fost eliberat din sistem, din propria inițiativă. Pe 7 februarie 2022 a revenit în funcția de procuror anticorupție, poziție pe care a deținut-o la PA în 2020. Revenirea lui Compan în funcția de procuror a avut loc după ce, pe 18 ianuarie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat ordinul prin care acesta a fost demis.
Procurorul Dorin Compan a gestionat anterior mai multe dosare de rezonanță. El a fost procurorul care a instrumentat dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama. Tot Compan a instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic. De asemenea, procurorul a gestionat și cauza penală, aflată în prezent la Curtea Supremă de Justiție, în care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.
Decorațiile și sancțiunea disciplinară stinsă înainte de termen
Anterior, ZdG a scris că în aprilie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat cumulul funcției de procuror cu activitățile didactice, derulate în calitate de formator în cadrul programului de formare continuă a judecătorilor şi a procurorilor la Institutul Național al Justiției pentru 2019. Potrivit informațiilor de pe magistrat.md, în anii 2015-2019, Compan a fost decorat cu mai multe distincții: Crucea „Pentru Merit”, Clasa II, medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III sau Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”.
Numele lui Dorin Compan a figurat în cel puțin o procedură disciplinară, constatându-se că acesta a condus un automobil cu numere false. Colegiul disciplinar a constatat că Dorin Compan a condus în baza procurii eliberate de Vadim Borinecicov, automobilul Mercedes E250 D n/î H8274BA, folosind cu bună ştiinţă numere false de înmatriculare NS AA 500, care conform bazei de date „Registru” au fost eliberate pentru înregistrarea unei remorci. În cadrul şedinţei, procurorul Dorin Compan a explicat consiliului că nu știa despre faptul falsificării numerelor de înmatriculare a autoturismului pe care-l conducea. În hotărârea Colegiului disciplinar se constata însă că procurorul Compan a manifestat nesinceritate, deoarece atât în procura eliberată lui, cât şi în alte acte, e indicat numărul de înmatriculare H8274BA, fapt care confirmă că el, cu bună ştiinţă, conducea automobilul cu numărul de înmatriculare fals – NS AA 500. Astfel, lui Compan i-a fost aplicată sancţiunea disciplinară „avertisment”, sancțiune validată în ianuarie 2012 de CSP.
La scurt timp, în temeiul raportului procurorului-şef al secţiei combatere trafic de fiinţe umane a PG, Eduard Bulat de atunci, Colegiul disciplinar a iniţiat procedura privind stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate procurorului Compan.