Un ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Ocnița, condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență: A cerut mită pentru a soluționa un dosar penal
Un ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Ocnița, reținut în noiembrie 2022 după ce a pretins și primit bani ca să exercite influență asupra judecătorilor din Judecătoria Edineț, sediul Ocnița și a judecătorilor de la Curtea de Apel Bălți, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență. Sentința a fost pronunțată, pe 3 februarie 2023, de Judecătoria Edineț, sediul central, anunță de Procuratura Anticorupție (PA).
Potrivit reprezentanților PA, cauza penală a fost pornită în septembrie 2022 de către Direcția generală teritorială „Nord” a Centrului Național Anticorupție (CNA), „după ce a primit un denunț privind pretinderea sumei de 2 200 euro și susținerea de către ofițerul de urmărire penală a influenței asupra judecătorilor din cadrul Judecătoriei Edineț, sediul Ocnița și a judecătorilor de la Curtea de Apel Bălți în vederea adoptării unei hotărâri favorabile pe cauza penală aflată pe rol în privința denunțătorului, și anume ca ultimul să nu fie privat de dreptul de a conduce mijloace de transport”.
„Denunțătorul a fost condamnat de primă instanță la o pedeapsă sub formă de 140 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, fără privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport. Însă, sentința a fost contestată de procuror și casată ulterior de Curtea de Apel Bălți. Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 3 luni, inculpatul și-a recunoscut vina, iar judecarea acesteia a durat 1 lună”, anunță procurorii anticorupție.
Astfel, prin sentință din 03 februarie 2023 instanța a recunoscut vinovat ofițerul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Ocnița de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin.(2) lit. d) și 326 alin.(1) din Codul penal (trafic de influență) fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.
Potrivit PA, inculpatul s-a aflat în arest preventiv de la 15 noiembrie 2022 până la 03 februarie 2023, arestul preventiv fiind menținut până ce sentința va deveni definitivă.
„De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 2200 Euro sau echivalentului lor bănesc în valută națională la momentul achitării, cu trecerea forțată şi gratuită a mijloacelor bănești nominalizați în folosința şi proprietatea statului”, anunță PA.
Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Bălţi în termen de 15 zile, susțin procurorii anticorupție.