Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un inspector al Poliției de…

Un inspector al Poliției de Frontieră de la AIC, supus unei tentative de corupere

Sursă: Telegram/ Serviciul Vamal al R. Moldova

Două cazuri de scoatere a banilor nedeclarați din țară și o corupere activă au fost documentate la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Un inspector al Poliției de Frontieră din cadrul AIC a refuzat o mită de 3 000 de dolari americani, în timp ce alt caz de contrabandă a fost descoperit la aceeași unitate, pe curse internaționale.

La cursa Chișinău-Erevan, în timpul controlului de frontieră, polițiștii și vameșii au depistat asupra unei cetățene ucrainene o sumă nedeclarată de 22 400 de euro și 2 650 dolari SUA. În încercarea de a evita consecințele legale, soțul acesteia a oferit polițistului de frontieră suma de 3 000 dolari SUA, și ulterior 1 300 euro, pentru a ignora infracțiunea. Polițistul a refuzat mita și a solicitat intervenția Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA).

Pe acest caz, a fost inițiat un proces penal în baza articolului 325 din Codul penal, care prevede pedepse de până la 6 ani de închisoare pentru coruperea funcționarilor publici.

Într-un alt incident, pe ruta Chișinău-Baku, polițiștii de frontieră și funcționarii vamali au descoperit în bagajul unui cetățean rus, în vârstă de 67 de ani, suma nedeclarată de 45 000 dolari SUA. Banii au fost confiscați, iar cazul este investigat de Direcția de urmărire penală a Serviciului Vamal.

Conform legislației în vigoare, coruperea funcționarilor publici cu statut special este considerată infracțiune și atrage după sine pedepse severe, inclusiv închisoare.