Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un inculpat în dosarul fraudelor…

Un inculpat în dosarul fraudelor de la BEM, condamnat la peste 6 ani de închisoare. Un alt bărbat a fost achitat

Colaj ZdG

Administratorul unei companii a fost condamnat pentru spălare de bani. Administratorului Societății i-a fost imputat că, în decembrie 2011, prin intermediul SRL „Bastioncom”, a convertit și a transferat bani, în sumă de 1 300 000 de lei, despre care știa că constituie venituri ilicite, ce au fost dobândite prin escrocherie de la SA „Banca de Economii”. Potrivit unui comunicat de presă emis de instanța de judecată, administratorul a fost condamnat la închisoarea pe un termen de 6 ani 6 luni, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. ZdG a constatat că este vorba despre Iuvenalie Tverdohleb.

În plus, inculpatului i-a fost aplicată măsura preventivă arestarea preventivă, în scopul asigurării executării sentinței, acesta fiind reținut din sala de judecată.

Prin aceeași sentință, pronunțată de judecătorul Eugeniu Beșelea, a fost achitată o altă persoană, Serghei Midoni, care a fost învinuit că a acționat împreună cu Administratorul Societății în calitate de pretins beneficiar al acesteia. Soluția de achitare s-a întemeiat pe motivul – „fapta nu a fost săvârșită de inculpat”.

Sentința a fost pronunțată vineri, 29 noiembrie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Administratorul, Iuvenalie Tverdohleb, ar fi convertit și transferat cei peste 1 milion de lei ce au fost dobândiți prin escrocherie de la SA „Banca de Economii”, de către factori de decizie și beneficiari efectivi ai SRL „TC-Design Plus” și care au fost transferați după obținere de către SRL „TC Design-Plus”, mai întâi la SRL Sud-Impex”, apoi de la ultima către SRL „Bastioncom”, apoi de la ultima către o persoană în privința căreia cauza a fost disjungată într-o procedură separată, „acțiuni care au fost săvârșite, în scopul de a tăinui și deghiza originea ilicită a banilor și de a ajuta persoanele implicate în comiterea infracțiunii principale, de a se sustrage de la consecințele juridice ale acestor acțiuni”.

Dosarul penal s-a aflat în examinare din 5 august 2024 până la 29 noiembrie 2024.

Instanța de judecată l-a recunoscut vinovat pe Administratorul Societății pentru spălarea banilor, adică, convertirea și transferul bunurilor de către o persoană care știe că acestea constituie venituri ilicite, în scopul de a tăinui și de a deghiza originea ilicită a bunurilor, de a ajuta orice persoană, implicată în comiterea infracțiunii principale, de a se sustrage de la consecințele juridice ale acestor acțiuni, fapte săvârșite de mai multe persoane prin participație complexă în calitate de coautor, în proporții deosebit de mari.

Contravaloarea sumei de 1 300 000 de lei, care constituie bunurile convertite integral din bunurile rezultate din săvârșirea infracțiunii principale, au fost confiscate de la inculpat, în mod solidar cu persoanele participante la infracțiunea de spălare a banilor în sumă de 1 300 000 de lei, în privința cărora cauzele penale se examinează în proceduri separate.

„Instanța de judecată a constatat insuficiența mijloacelor de probă care să confirme implicarea celei de-a doua persoane în săvârșirea infracțiunii, atât timp cât poziția acuzării de stat în acest sens s-a întemeiat doar pe declarațiile Administratorului Societății și care nu au fost susținute prin nici o altă probă, fiind imposibilă înlăturarea dubiilor privind vinovăția acestuia”, a explicat Judecătoria Chișinău.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani).

Numele inculpatului condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul fraudelor de la BEM și cine-s celelalte persoane vizate în dosar: detalii din sentință

A doua dintre cele șapte persoane deferite justiției în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM), care a fost condamnată la 6,5 ani de închisoare pe 30 iulie, este Igor Orlovschi. ZdG a consultat sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și vine cu detalii pe acest caz.

În 2011, administratorul și fondatorul unei companii a obținut prin înșelăciune de la Banca de Economii un credit de 4 400 000 de lei, iar în scopul deghizării originii ilicite a banilor, a transferarat suma de 1 300 000 lei pe contul lui Igor Orlovschi la data de 28 decembrie 2011. 

Potrivit documentului, Orlovschi a acționat în coparticipare cu adminstratorul și beneficiarul companiei Bastioncom SRL, Iuvenalie Tverdohleb, cu administratorul SUD – IMPEX, companie deja lichidată, Rustam Cherimov, dar și cu reprezentantul companiei S.C. TC – DESIGN PLUS S.R.L., în privința cărora cauza penală a fost disjunsă într-o procedură separată.