Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost inginer cadastral, care…

Un fost inginer cadastral, care ar fi pretins că are influență asupra arhitectului-șef al Primăriei Bălți, amendat de prima instanță cu 125 de mii de lei, după ce și-a recunoscut vinovăția

Sursa: CNA

Un fost inginer cadastral din cadrul Primăriei satului Elizaveta din municipiul Bălți, reținut în luna mai într-un dosar privind traficul de influență asupra unor funcționari publici, a fost găsit vinovat de Judecătoria Bălți, sediul Central. Acesta și-a recunoscut vinovăția printr-un acord încheiat cu Procuratura și va trebui să achite o amendă în valoare de 125 000 de lei.

Vasile Dragomirețchii a fost recunoscut vinovat în două episoade de trafic de influență, după ce doi bărbați au depus denunțuri la Centrul Național Anticorupție (CNA).

Mai exact, cele două persoane au declarat că Dragomirețchii le-ar fi promis că vor primi actele cadastrale pentru două construcții în schimbul sumei de 25 de mii de lei și 12 mii de lei, promisiune care nu ar fi fost îndeplinită de fapt.

La 23 mai, CNA a emis un comunicat de presă conform căruia Vasile Dragomirețchii ar fi pretins, acceptat și primit 15 000 de lei, iar ulterior alți 500 de euro, susținând că are influență asupra arhitectului-șef din cadrul Primăriei municipiului Bălți și că îl poate determina să avizeze mai multe acte de urbanism pentru legalizarea unei construcții. De asemenea, acesta ar fi susținut că ar avea influență și asupra primarului satului Elizaveta pe care îl poate convinge să grăbească aprobarea setului de documente „fără a crea anumite impedimente la elaborarea și eliberarea certificatul de urbanism și a autorizației de construire”.

În cel de-al doilea caz, Dragomirețchii i-ar fi comunicat unui bărbat că „poate să-l ajute cu tot setul de acte, ca până la final să înregistreze casa la cadastru, însă pentru aceasta trebuie să-i transmită 12 000 lei”.

„Nedispunând de timp și cunoștințe de caz, a doua zi s-a întâlnit cu Vasile Dragomirețchii chiar la el în cabinet și i-a dat personal în mână suma solicitată. A primit asigurări că timp 3 luni actele vor fi gata, pe urmă s-au pornit multe discuții și nici una nu ajungea la rezolvarea întrebării lui, doar scuze. Aproximativ în luna iulie 2023, totuși s-a întâlnit cu Dragomirețchii care ia dat un set de acte și i-a spus să meargă cu ele la cadastru să le depună că sunt în regulă. Tot în perioada aceea de timp s-a prezentat la cadastru, unde doamna de la primire i-a comunicat că actele nu sunt în regulă și mai trebuie un șir de acte și semnături de la organele competente, inclusiv și de la primăria Elizaveta mun. Bălți și primăria orașului Bălți de la Biroul de Arhitectură și Sistematizare. Pe parcursul anului 2023, a mai cheltuit în jur de 5 000 lei pentru toate actele care, cu forțele proprii, le-a adus în ordine și la moment casa este înregistrată în registrul bunurilor imobile”, a declarat în instanță cel de-al doilea bărbat.

Judecătoria Bălți, sediul Central, a dispus în privința lui Dragomirețchii măsura preventivă obligaţiunea de nepărăsire a ţării, care se menţine până la intrarea sentinţei în vigoare.