Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost angajat al SIS,…

Un fost angajat al SIS, trimis în judecată pentru abuz de serviciu, după ce ar fi încasat ilegal de la ASP o remunerație de peste 330 de mii de lei

Sursa: ZdG

Procuratura Anticorupție anunță vineri, 19 iulie, că a încheiat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unui fost șef-adjunct al Direcției securitate internă al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), fiindu-i incriminată săvârșirea abuzului de serviciu.

Cauza penală a fost pornită în iunie 2023 de către Procuratura Anticorupție, în baza sesizării depuse de directorul Agenției Servicii Publice (ASP) Mircea Eșanu. Conform datelor publicate pe portalul Judecătoriei, este vorba despre Serghei Dodica.

Potrivit probelor administrate, în octombrie 2019, fostul angajat SIS a fost detașat în calitate de șef-adjunct al Direcției Securitate din cadrul Agenției Servicii Publice. În decembrie 2020, acesta a fost numit șef-adjunct al Direcției Securitate Internă SIS și rechemat la SIS.

Pe 30 decembrie 2020, SIS a trimis o scrisoare către ASP pentru a informa despre rechemarea ofițerului. Scrisoarea a fost înregistrată în cancelaria ASP abia pe 4 ianuarie 2021. Deși ofițerul era obligat să depună cererea de demisie din funcția detașată imediat după rechemare, acestea ar fi continuat să primească salariu de la ASP, prejudiciind astfel instituția publică cu peste 330 000 de lei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii de abuz de serviciu, acesta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și recuperării prejudiciului, procurorii au aplicat sechestru asupra ½ cotă parte din imobilul care aparține în devălmășie învinuitului.