Un fost angajat al Poliției Drochia ar putea ajunge la închisoare, fiind recunoscut vinovat pentru trafic de influență în cauze penale în care erau cercetați șoferi în stare de ebrietate
Fostul șef al Serviciului supraveghere tehnică și accidente rutiere în cadrul Inspectoratului de Poliție Drochia, Marcel Cimbriciuc, s-a ales cu închisoare cu executare pe un termen de un an în penitenciar de tip semiînchis. Totuși, acesta este la libertate, fiind obligat să nu părăsească țara.
Conform Procuraturii Anticorupție (PA), bărbatul a fost recunoscut vinovat, în primă instanță, pe două capete de acuzare. Acesta a acceptat și a primit bani pentru influențarea magistraților de la Judecătoria Drochia și a organelor de urmărire penală, în procedura cărora se aflau la examinare două cauzele penale în care erau vizați șoferi în stare de ebrietate.
Cauzele penale au fost pornite în februarie 2022 și în iulie 2023, fiind instrumentate de către Direcția Generală Teritorială Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) în baza denunțurilor a doi cetățeni.
Potrivit PA, angajatul Inspectoratului de Poliție Drochia a pretins, a acceptat și a primit 35 de mii de lei într-un caz, și 2 000 euro în alt caz, de la persoane diferite, „pentru influențarea judecătorilor și a organelor de urmărire penală, care examinau cauzele penale în privința a doi șoferi prinși în stare de ebrietate la volan, astfel încât organele de drept să nu-i priveze de dreptul de a conduce mijloacele de transport”.
Conform PA, în privința celor doi șoferi instanța de judecată a condamnat șoferii la pedepse penale inclusiv cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.
Conform hotărârii instanței de judecată, Marcel Cimbriciuc și-a recunoscut faptele doar după cercetarea integrală a probelor acuzării.
Prin sentința din 17 ianuarie 2025, Judecătoria Drochia, sediul Central, a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, stabilindu-i pedeapsa pentru fiecare episod în parte. În primul caz, acesta s-a ales cu închisoare pe un termen de 6 luni, iar în al doilea caz a primit 8 luni de închisoare, iar prin cumul, inculpatului i-a fost stabilită o pedeapsă definitivă cu închisoare pe un termen de un an cu executare.
Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul statului a mijloacelor bănești în cuantum de 35 mii de lei și 2 000 euro, fiind dispusă și menținerea sechestrului aplicat pe o jumătate din bunurile lui Marcel Cimbriciuc și anume pe jumătate din casa de locuit și din terenul aferent gospodăriei, în valoare de 101 mii de lei.
Totodată, instanța a decis să-l priveze pe Marcel Cimbriciuc de dreptul de a activa în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe un termen de 3 ani.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Nord în termen de 15 zile. Astfel, până la devenirea definitivă a sentinței instanței de judecată, în privința inculpatului s-a aplicat măsura preventivă obligațiunea de nepărăsire a țării.