Un ex-ministru al Justiției: Reducerea bugetului sistemului judecătoresc înseamnă sancționarea cetățenilor
Alexandru Tănase, fost ministru al Justiției și ex-președinte al Curții Constituționale, susține că decizia de a reduce finanțarea alocată pentru sistemul judecătoresc pentru faptul că Guvernul R. Moldova va trebui să achite prejudicii din cauza unei încheieri emise de cinci judecători de la CSJ nu îi vor afecta pe magistrați, ci pe cetățeni, avocați, precum și alți angajați cu salarii mici.
Avocatul califică decizia ca fiind, de fapt, „sancționarea justițiabililor – a cetățenilor din impozitele cărora justiția este finanțată”.
„Premierul, bate șaua să priceapă iapa… Domnia sa nu poate să nu cunoască că justiția este un „serviciu” pe care statul îl furnizează cetățenilor și pe care îl finanțează din impozitele cetățenilor. Pentru o ilegalitate comisă de persoane foarte ușor identificabile vor fi sancționați în final tot cetățenii, care vor primi servicii mai proaste cu 70 milioane lei”, a scris Tănase pe pagina sa de Facebook.
El completează că în urma reducerii bugetului sistemului judecătoresc vor avea de suferit magistrații onești, grefierii, referenții, consultanții din instanțe, „care sunt plătiți mai prost decât vânzătorii de la piețele din Chișinău, iar volumul de lucru al cărora este într-o permanentă creștere”, precum și avocații, „care vor beneficia de condiții de lucru mai proaste”.
„În schimb, pe cei care au adoptat ilegal decizia de revizuire curajoasa decizie a premierului nu-i afectează în niciun fel. Mai mult decât atât, pe ei îi doare fix în cot de reducerea finanțării sistemului judecătoresc cu 70 milioane lei”, a conchis acesta.
Guvernul R. Moldova urmează să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.
În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.
Se întâmplă după ce judecătorii de la CSJ Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.
Astfel, astăzi, 19 februarie, premierul Ion Chicu a cerut ministrului Finanțelor, Sergiu Puscuța, să vină cu un proiect de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2020 prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc.