Un decan și un șef de catedră de la USEFS, recunoscuți vinovați pentru trafic de influență, scapă fără interdicție de a ocupa funcții de conducere
Magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut sentința din martie a primei instanțe conform căreia un decan și un șef de catedră din cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunii de trafic de influență. Celor doi le-a fost aplicată o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 112 500 de lei.
Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondat, la 20 iunie, apelul procurorei anticorupție, declarat împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 10 martie 2023 și a menținut această sentință.
Decizia este definitivă și executorie, însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova în termen de 30 zile din momentul pronunțării deciziei integrale.
Procuratura Generală (PG) anunțase în martie că Procuratura Anticorupție (PA) va contesta sentința din motiv că inculpații, decanul Serghei Racu și șeful de catedră Eugeniu Agapii, nu au fost privați de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de învățământ din țară.
Procurora anticorupție Mariana Leahu a solicitat pronunțarea în privința inculpaților Serghei Racu şi Eugeniu Agapii a unei noi hotărâri pentru a-i priva de dreptul de a exercita funcții de conducere în instituțiile de învățământ din R. Moldova pe un termen de 2 ani.
„La momentul audierii în instanța de judecată, calitatea inculpaților de decan al facultății şi respectiv şef al catedrei de Kinetoterapie ocupațională era expirată de iure din 31.05.2022 şi aceștia într-adevăr activau în calitate de profesori la catedra respectivă, însă această situație nu este un argument care ar face imposibilă privarea acestora de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de învățământ din R. Moldova, or accederea inculpaților la asemenea funcții este posibilă în viitor, dar compromisă din motivul antrenării lor în comiterea unei infracțiuni de corupție”, a explicat acuzatoarea de stat.
Potrivit PG, în schimbul a 1 000 de euro, cei doi pretindeau că pot influența lectorii din cadrul aceleiași instituții de învățământ în vederea evaluării pozitive a cunoștințelor unui student la examenele restante pentru anul 3 și 4 de studii, la 3 examene de stat, inclusiv la susținerea tezei de licență, în vederea evitării exmatriculării acestuia și obținerea diplomei de absolvire a instituției.
Cauza penală a fost pornită la 11 mai 2022, în urma plângerii unui student al USEFS care a susținut că decanul facultății de Kinetoterapie Ocupațională a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și un șef al catedrei respective au pretins de la el 1 000 de euro. Ca urmare, potrivit PG, cei doi au primit 800 euro sub controlul Centrul Național Anticorupție (CNA), convenind ca restul sumei de 200 de euro să le fie transmisă până la data începerii examenelor.
„Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat aproximativ 2 luni, iar judecarea acesteia a durat aproximativ 8 luni. Inculpații și-au recunoscut vina și au optat pentru examinarea cauzei în instanța de judecată în procedură simplificată.
Prin sentință din 10 martie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de trafic de influență săvârșit de două persoane (prevăzute de art. 326 alin.(2) lit. b) din Codul penal), fiindu-le aplicată o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 112 500 lei fiecăruia”, comunicat în martie PG.
Totodată, potrivit oamenilor legii, banii primiți pentru săvârșirea infracțiunii, în sumă de 800 de euro, s-a decis a fi trecuți în contul statului, la devenirea definitivă a sentinței.