Un bărbat de 48 de ani a fost recunoscut vinovat pentru evaziunea fiscală a unei companii din domeniul vânzărilor și impus să achite statului circa 19 milioane de lei
Urmare a unui dosar penal trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță miercuri, 24 mai, despre tragerea la răspundere penală a unui bărbat și a unei companii pentru evaziune fiscală de aproape 19 milioane de lei.
Faptele au avut loc pe parcursul a patru luni, în 2011, atunci când bărbatul care acum are vârsta de 48 de ani, a organizat încheierea unor tranzacții fictive cu alte companii. Mai exact, potrivit procurorilor PCCOCS, acesta a primit 30 de facturi fiscale furate de la compania respectivă, în baza cărora compania ar fi cumpărat calculatoare și accesorii (chiar dacă compania asigura rețelele de magazine cu cafea, ceai, ciocolate, zahăr). Drept urmare a acestei scheme ilegale, TVA-ul companiei a fost redus cu aproape 19 milioane de lei, în doar patru luni, în baza creșterii artificiale a cheltuielilor companiei.
„În acest scop, bărbatul l-a angajat într-o companie pe care o fondase cu verișorul soției sale, în calitate de curier, cu un salariu atractiv. După câteva luni, în care acesta avusese în responsabilitate doar sarcini de încărcare a contului telefonic al inculpatului, precum și era rugat să-i cumpere de mâncare pisicii, curierul a fost promovat la funcția de administrator. În noua funcție, acesta avea ca sarcină să semneze documente, inclusiv acele 30 de facturi furate de la compania condamnată, fără ca să fie pus la curent despre situația reală. Mai mult, odată cu pornirea urmăririi penale, inculpatul l-a determinat inițial pe acesta să-și asume vinovăția pentru furtul acelor facturi fiscale, precum și i-a contractat un avocat.
Totuși, urmare a investigațiilor, fostul administrator al celeilalte companii (fostul curier), care fusese manipulat de inculpat, a recunoscut situația reală și partea cunoscută de el a schemei puse la cale de inculpat. La declarația acestuia se adaugă și alte probe obținute de Inspectoratul Fiscal de Stat și de Poliție, sub conducerea procurorului, care-i demonstrează vinovăția sa și a companiei vizate în sentință. Ulterior acestor investigații, în 2017 procurorul general a dispus gestionarea dosarului de procurorii PCCOCS, care în 2019 l-au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani”, precizează reprezentanții PCCOCS.
Astfel, prin sentința pronunțată, a fost dispusă încasarea în folosul statului a sumei de aproape 19 milioane de lei. Până la rămânerea definitivă a acestei hotărâri judecătorești, atât compania vizată, cât și bărbatul inculpat beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
În prezent, conform PCCOCS, inculpatul este investigat de către alte autorități și în alte dosare penale (acțiuni de escrocherie).