Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un angajat care ar fi…

Un angajat care ar fi trebuit să supravegheze unele lucrări de reconstrucție de la Centrul de Excelență în Transporturi, condamnat la patru ani de închisoare. Ar fi cerut mită 10% din costul construcțiilor

Imagine simbol

Angajatul unui companii de construcții, desemnată de Ministerul Educației să supravegheze lucrările de reconstrucție a unei instituții educaționale, a fost condamnat la patru ani de închisoare într-un dosar de luare de mită. Sentința a fost pronunțată marți, 10 decembrie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Instanța a dispus și confiscarea contravalorii bunurilor extorcate.

ZdG a constatat că cel găsit vinovat, în prima instanță, este Andrei Cojocaru, consilier al administratorului companiei Conseloc SRL, care a fost desemnată de Ministerul Educației în calitate de responsabilă de supravegherea tehnică a lucrărilor de reconstrucție la Centrul de Excelență în Transporturi.

Instanța a constatat că Andrei Cojocaru ar fi extorcat de la administratorul unei companii de construcție suma de peste 477 mii de lei. Banii constituie 10% din costul total al lucrărilor. Suma ar fi fost pretinsă în schimbul promisiunii de a nu crea impedimente la executarea lucrărilor, precum și la semnarea actului de recepție finală a imobilului renovat.

În cadrul judecării cauzei, instanța a constat că administratorul companiei Verilarproiect i-a transmis reprezentantului Conseloc, din contul sumei pretinse, materiale de construcție și servicii în valoare totală de peste 37 de mii de lei.

„La Centrul de Excelență în Transporturi au fost depistate o serie de deficiențe care nu au fost luate în calcul la proiectare și care implică efectuarea unor lucrări suplimentare. Același act relevă că lucrările de construcție erau efectuate de antreprenorul general Verilaproiect iar în calitate de supraveghetor tehnic era SC Conseloc SRL responsabil tehnic fiind indicat Cojocaru Andrei. Lucrările suplimentare erau determinate de starea nesatisfăcătoare a nodurilor sanitare – scurgerile de canalizare”, a reținut instanța.

Cauza s-a aflat în examinare la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) din data de 27 noiembrie 2017 până la 10 decembrie 2024, fiind desfășurate 68 ședințe de judecată.

Inculpatul nu și-a recunoscut vina și a solicitat examinarea cauzei în procedură generală.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 10 decembrie, Andrei Cojocaru a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.333 alin.(3) lit.a) și b) Cod Penal şi în baza acestei norme i s-a aplicat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de patru ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, precum și o pedeapsă complementră obligatorie sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de supravegherea tehnică a lucrărilor de construcție, pe un termen de 6 ani.

În plus, s-a confiscat de la Cojocaru, cu trecerea în proprietatea statului, suma de peste 37 de mii de lei, cu titlu de contravaloare a bunurilor obținute prin infracțiune și a sumei de 2 000 de euro cu titlu de mijloace bănești, primite în cadrul efectuării măsurii speciale de investigație – controlul transmiterii banilor.

Sentința este cu drept de atac în ordine de apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău.