Un alt dosar penal al fostului șef al CFM Iurii Topală, trimis în judecată: închirierea frauduloasă a locomotivelor din stânga Nistrului, cu prejudicii de peste 5 000 000 de lei
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță marți, 20 februarie, trimiterea în judecată al celui de-al doilea dosar penal al fostului șef al Căii Ferate din Moldova (CFM) Iurii Topală. Acesta ar fi închiriat fraudulos locomotive din stânga Nistrului, cu prejudicii de peste 5 000 000 de lei, conform unui comunicat de presă emis de PCCOCS.
Prima ședință de judecată este programată pentru miercuri, 28 februarie. Cauza penală va fi examinată de judecătoarea Ana Cucerescu.
Mai exact, în lipsa unei necesități economice constatate de CFM, Iurii Topală și-ar fi depășit atribuțiile prin faptul că a încheiat în afara planului de achiziții un acord suplimentar, pe motivul organizării transportării mărfurilor pe tronsonul Chișinău-Călărași-Etulia, în baza unui contract de locațiune a locomotivelor de la o companie din regiunea transnistreană. Prin urmare, a fost majorat prețul contractului. Totodată, acesta a mai inclus un tip nou de locomotivă care nu a fost prevăzută în contactul de bază. Drept rezultat, acțiunile fostului director ar fi determinat majorarea plăților pentru serviciile suportate de CFM, în sumă de peste 5 000 000 de lei.
Prin urmare, procurorii PCCOCS i-au incriminat infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu, iar Calea Ferată a Moldovei a formulat acțiune civilă în judecată, pentru recuperarea prejudiciului financiar în proporții considerabile cauzat de fostul director. Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să examineze cauza prin prisma Codului penal, care prevede amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Acum, inculpatul este obligat să se prezinte în fața autorităților de drept, la solicitarea acestora, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, inculpatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
În ceea ce privește cauza penală trimisă în judecată ulterior extrădării lui din Belgia, cu prejudicii de peste 400 000 000 de lei, inclusiv pentru favorizarea a două întreprinderi care acordau servicii de transport, de comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, fiind beneficiari efectivi ai acestora. În acel dosar penal au fost aplicate sechestre de aproximativ 1 000 000 de euro.
ZdG a relatat, în octombrie 2023, că fostului șef al CFM Iurii Topală, inculpat pentru abuz în serviciu, i-a fost permis să părăsească R. Moldova, deși acum aproape un an în urmă acesta a fost extrădat din Belgia. Mai exact, acesta a ieșit atunci din țară de două ori, din motive medicale, „după care a revenit și s-a prezentat la ședința de judecată”, conform purtătorului de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Emil Gaitur.
Topală a fost plasat sub control judiciar în luna martie 2023. Anterior instanța de judecată a respins demersul procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului preventiv și a dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu, în ianuarie 2023.
PCCOCS a anunțat pe 21 decembrie 2022 despre trimiterea pe banca acuzaților a fostului director al CFM, Iurii Topală, extrădat la începutul lunii noiembrie din Belgia, acuzat pe două capete de acuzare, în dosarul întreprinderii pe care a condus-o.
În cadrul urmăririi penale, procurorii PCCOCS, de comun cu angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale celor interpuse, acestea fiind localizate în R. Moldova, dar și în jurisdicții străine precum România și Belgia.
„Procurorii îl acuză pe fostul director de faptul că urmare a depășirii atribuțiilor de serviciu de către acesta, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 de milioane de lei. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 de milioane de lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019”, potrivit PCCOCS.
Fostul șef de la CFM Iurii Topală, reținut în ianuarie 2022 de către ofițerii INTERPOL în Belgia, a fost extrădat, pe 3 noiembrie 2022, în R. Moldova. Pe 4 noiembrie 2022, Procuratura Generală (PG) anunța că avocații lui Iurii Topală au contestat la Curtea de Apel Chișinău, pentru a treia oară, mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile din 29 iulie 2021 pe numele acestuia.
Iurii Topală, fost consilier municipal, un exponent al Partidului Liberal, a condus CFM din 2015 până în 2019. În 2019, Ziarul de Gardă a scris că Topală deține o afacere prosperă în sectorul rutier – SRL „Ruta-Prim” – care administrează în Chișinău rutele: 113, 135, 186, 188, 192 – cu peste 240 de unități de microbuze și circa 25 de autobuze pe ruta 22 și ruta Chișinău-Grătiești.