Ultimul cuvânt al ex-premierului Vlad Filat în dosarul de spălare de bani: „este vorba despre aceleași fapte, aceleași sume de bani înscrise în dosarul în care am fost condamnat”
Fostul premier Vlad Filat și-a spus astăzi ultimul cuvânt în dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acesta se declară nevinovat și spune că „este vorba despre aceleași fapte, aceleași sume de bani” pentru care a fost, anterior, condamnat.
Filat a declarat că se așteaptă la o decizie legală, dorindu-și „o atitudine corectă, nu deosebită”. Acesta însă a ținut să puncteze în fața judecătorilor că nu a fost un „simplu prim-ministru”, ci unul cu un mandat de aproape patru ani.
Sentința în dosarul de spălare de bani în care este învinuit ex-prim-ministrul Filat urmează să fie pronunțată la 29 aprilie curent.
La 19 ianuarie curent, procurorii au cerut pentru ex-premierul Vlad Filat, cercetat într-un dosar pentru spălare de bani, aplicarea unei pedepse cu închisoare pe un termen de șapte ani și a unei amenzi în valoare de 12,8 milioane de lei. O lună mai târziu, la 27 februarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost convocată ședința pentru replici și ultimul cuvânt al inculpatului.
Ex-premierul Filat a declarat că se așteaptă la o decizie legală, dorindu-și „o atitudine corectă, nu deosebită”. Acesta a ținut să puncteze în fața judecătorilor că nu a fost un „simplu prim-ministru”, ci unul cu un mandat de aproape patru ani.
„Eu nu am fugit din R. Moldova, deși am fost sfătuit de multe ori să o fac. N-am fost de acord cu condamnarea (n.r. într-un dosar de corupție), dar am executat-o. Vrea ca față de mine să fie corectitudine în atitudine. Nu am fost un simplu prim-ministru, dar 3 ani și șapte luni. Vreau atitudine corectă, nu deosebită”, a menționat Filat în pledoaria sa.
În discursul său, ex-premierul a menționat că justiția din R. Moldova a ajuns prea departe, întrucât „opinia publică este plasată mai presus decât legea”.
La final, Filat a adăugat că „în condamnările de la CEDO, nu se regăsesc numele procurorilor, anchetatorilor sau a celor care fac presiune, ci doar numele judecătorilor care au luat deciziile”.
Ex-premierul a punctat pentru Ziarul de Gardă că, în continuare, crede că acesta este un dosar politic, iar drept argument a adus perioada în care acesta a fost intentat.
„Exact faptele care sunt descrise în acest dosar sunt scrise și în dosarul în care am fost condamnat. Aceleași fapte, aceleași sume de bani, doar că într-un dosar cu altă denumire, «spălare de bani». Am fost șantajat cu acest dosar”, a menționat ex-premierul.
Dosarul în care fostul prim-ministru Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari a fost transmis în judecată în 2018, prima ședință de judecată având loc în ianuarie 2019.
Ex-premierul Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, Filat ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru PLDM, la conducerea căruia se afla, pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, el ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.