Ultimele detalii despre evoluția celor trei cauze penale deschise pe numele judecătorului Oleg Melniciuc
Cauza penală deschisă pe numele judecătorului Oleg Melniciuc pentru trafic de influență a fost clasată, iar pentru îmbogățire ilicită se află la etapa de urmărire penală. În același timp, în instanță este dosarul penal în care magistratul este acuzat de îmbogățire ilicită și fals în declarații.
Următoarea ședință este programată pentru 6 august. Anterior, Melniciuc a solicitat Curții Supreme de Justiție (CSJ) strămutarea cauzei penale de la Judecătoria Anenii Noi, sediul Bender, menționând că „examinarea este dificilă şi nu va duce la o soluționare rapidă, deoarece urmează a fi asigurată prezența a nouă martori de partea acuzării şi 3 martori apărării, iar deplasarea la o astfel de distanță, care durează cel puțin o oră, ar fi dificilă, ținând cont şi de situația epidemiologică, care face imposibilă transportarea mai multor martori în automobil la așa distanță”. La 15 iulie, CSJ a respins cererea ca fiind neîntemeiată. Judecătorul Vladimir Timofti a avut o opinie separată.
Totodată, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, a precizat pentru ZdG că o altă cauză penală, în care Melniciuc era bănuit de trafic de influență, conform art. 326, alin. 3, lit. a) din Codul penal, a fost clasată la 21 ianuarie de către procurorul Roman Statnîi „din lipsa elementelor de infracțiune”.
În același timp, procurorul-șef al PA ne-a comunicat că mai există o cauză penală, la fel, pentru îmbogățire ilicită, doar că în perioada anului 2017, fiind identificată o diferență de 200 de mii de lei. Aceasta se află la faza de urmărire penală.
În vara anului 2017, PA anunța că, în perioada anilor 2013-2017, activând în funcția de judecător, Melniciuc a inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului și familiei sale au fost depistate bunuri a căror valoare depăşea substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obţinute legal. Pe parcursul anchetei penale, procurorii au sesizat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor și intereselor învinuitului. Acesta a omis includerea în declarația de avere pentru anul 2016 a unui venit de 48.000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, a inclus intenționat în aceeași declarație date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât anterior. Concomitent, a indicat în declarație o valoare mai mică de preț la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, cu scopul încadrării cheltuielilor totale efectuate pe parcursul anului 2016 în limita veniturilor legal declarate, însă prețul real de cumpărare a automobilului a constituit 41.000 de euro.
- Reacția lui Oleg Melniciuc la informația despre dosarul penal și mita de 100 de mii de euro în care ar figura
- Mama „de milioane” a judecătorului Melniciuc
- (doc) Donaţiile din familia judecătorului Melniciuc
- Judecătorul Oleg Melniciuc a fost reținut
- Procurorul general, despre dosarul penal pentru îmbogățire ilicită în care figurează judecătorul Melniciuc
- Cum se face justiție în dosarul lui Oleg Melniciuc, primul magistrat trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită