ULTIMA ORĂ Vladislav Gribincea, după ce dosarul său de candidat la funcția de judecător la CSJ a fost declarat inadmisibil: „Sper că e doar o neînțelegere nefericită!”
Vladislav Gribincea a venit cu o primă reacție după ce dosarul lui său de candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost declarat inadmisibil: „Sper că e doar o neînțelegere nefericită! Nu m-am înscris în concursul pentru CSJ și am trecut Vetting-ul pentru a nu mă conforma unor formalități ușor de îndeplinit”.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat marți, 21 mai, inadmisibil dosarul lui Vladislav Gribincea, care a promovat evaluarea externă, invocând faptul că dosarul acestuia era incomplet. Membrii au constatat lipsa certificatul de sănătate și faptul că scrisorile de recomandare au fost depuse, potrivit acestora, cu întârziere.
În reacția sa, Vladislav Gribincea a menționat că va ruga „respectuos” CSM să-și revizuiască decizia.
„a. Certificatul medical invocat de CSM poate fi obținut doar la îndreptarea CSM, de la o comisie specială care se convoacă destul de rar în scopul verificării sănătății judecătorilor și procurorilor. Eu nu am fost contactat niciodată de către CSM pentru a ridica această îndreptare și a merge la Comisia specială. Având în vedere că sunt în concurs, pentru a evita orice speculații, nu mi-am permis să vorbesc cu CSM despre derularea concursului. Credeam că Comisia specială nu s-a convocat încă și că voi fi informat de CSM când să mă prezint să ridic îndreptarea. Iar astăzi m-am pomenit în această situație.
Eu dețin un certificat medical valabil emis de Comisia specială, întocmit în contextul concursului pentru funcția de Procuror General. L-aș fi solicitat la prima solicitare. CSM nu mi-a solicitat în mod clar ca să îl depun. Pe 17 mai am solicitat de la CSM o solicitare a de prezenta certificatul medical privind starea sănătății. Certificatul medical standardizat (E-86) a fost prezentat CSM pe 20 mai. Credeam că era necesar pentru a fi trimis la Comisia specială. Acum înțeleg că se solicita certificatul medical emis de Comisia specială.
b. În ceea ce privește cele 2 recomandări, am scris din start în cererea de participarea la concurs că solicitarea acestora este o formalitate excesivă. Ele nu pot să răspundă la criteriile în baza cărora sunt evaluați candidații pentru CSJ. Cred că este nepotrivit să ceri candidaților pentru CSJ să caute 2 persoane pe care să le roage să le scrie recomandări, la care ulterior puțini cine atrag atenția. În opinia mea, „recenziile” sunt o reminiscență birocratică din trecut la care trebuie de renunțat.
Judecătorii CSJ trebuie evaluați în baza abilităților și calităților personale stabilite CSM, nu în baza recomandărilor, care, în Republica Moldova, mai degrabă tulbură apele decât le clarifică. Pe 17 mai, CSM mi-a solicitat să prezint totuși cele 2 recomandări până pe 20 mai 2024. Ele au fost prezentate pe 20 mai 2024. Din hotărârea de astăzi am înțeles că CSM nu a acceptat acele recomandări. Întrebarea atunci este de ce le-a solicitat pe 17 mai?
Voi solicita respectuos CSM să își revizuiască hotărârea de astăzi”, a scris Gribincea.
În următoarea etapă a concursului de ocupare a funcției de judecător la CSJ au trecut Viorica Puică, Stella Bleșceaga, Aurelia Cazacliu, Diana Stănilă, Stela Procopciuc, Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu și Iuri Lealin.
După desfășurarea interviurilor, CSM va propune președintei Maia Sandu numirea candidaților în funcția de judecător CSJ prin decret prezidențial.
Cum va arăta noua CSJ: 20 de judecători, dintre care 11 – judecători de carieră și 9 – din avocatură, procuratură și mediul academic
La 30 martie 2023, Parlamentul a adoptat un pachet de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ). Legile au intrat în vigoare la 6 aprilie 2023 și prevăd că instanța supremă nu va mai examina un număr foarte mare de dosare, ci va avea rolul principal de a uniformiza practica judiciară, adică de a ghida magistrații din instanțele ierarhic inferioare privind soluționarea anumitor probleme de drept. Totodată, se schimbă și numărul de judecători în completele CSJ. Judecătorii vor examina dosarele în trei, nu în cinci.
Totodată, s-a schimbat și numărul de judecători de la Curtea Supremă, de la 33 la 20, iar pentru funcţia de magistrat al CSJ pot candida nu doar judecătorii de carieră, cum a fost până acum, ci și avocaţii, procurorii sau profesorii universitari în domeniul dreptului. Vor putea candida pentru CSJ judecătorii cu mai mult de 8 ani de experienţă, persoanele care au activat cel puțin 6 ani la Curtea Constituțională sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și avocaţii, procurorii, profesorii universitari cu mai mult de 10 ani de experienţă. La CSJ vor fi 9 magistrați care vin din avocatură, procuratură și din mediul academic, precum și 11 judecători de carieră.