Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Veronica Dragalin anunță…

ULTIMA ORĂ Veronica Dragalin anunță că-și dă demisia din funcția de șefă a PA

Sursa: anticoruptie.md

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a anunțat că și-a depus cererea de demisie din funcție, „cu speranța” că proiectul de lege privind comasarea celor două procuraturi specializate „nu va merge înainte”.

Dacă inițiativa legislativă va fi susținută, Dragalin și-ar fi pierdut oricum funcția, având în vedere că proiectul de lege prevede că, la data încetării activității PCCOCS și a PA, „mandatul procurorilor-șefi ai celor două procuraturi specializate și al adjuncților acestora, inclusiv a interimarilor, încetează de drept”.

Procurora-șefă a publicat în dimineața zilei de miercuri, 19 februarie, un mesaj video „către cetățeni și deputați din Parlamentul R. Moldova”. Anunțul acesteia a venit în timp ce la Președinție avea loc ceremonia de depunere a jurământului de învestire în funcție a noului ministru al Energiei, Dorin Junghietu.

„Mi-am dedicat viața profesională pentru a susține statul de drept și a lupta împotriva corupției. În ultimele zile am ajuns la concluzia dificilă și dureroasă că însăși fundația eforturilor de combatere a corupției pe care le-am construit este acum sub o amenințare gravă. Legea propusă de 29 de deputați, care presupune lichidarea PA, este un atac asupra sistemului de justiție. Acest proiect de lege subminează progresul pe care l-am făcut, compromite independența justiției și slăbește capacitatea țării noastre de tragere la răspundere penală pe cei aflați la putere care încalcă legea.

Stimați deputați, vă îndemn să reflectați cu atenție asupra consecințelor acestei decizii. Lichidarea PA va avea implicații grave și periculoase pentru statul de drept în R. Moldova și pentru parcursul european consacrat în Constituția R. Moldova (…). Prin aprobarea acestei legi transmiteți mesajul că justiția poate fi influențată din capricii politice. Transmiteți mesajul, către toți procurorii și toți tinerii care ar dori să devină procurori, că cei care își asumă responsabilități importante pot fi înlăturați sau retrogradați din funcție. Transmiteți mesajul către moldovenii din diaspora că nu merită să te întorci acasă. Nu este prea târziu să schimbați parcursul în lupta împotriva corupției la nivel înalt.

Vă implor să vă gândiți la interesul cetățenilor, pentru care noi cu toții lucrăm, să protejați progresul pe care l-am făcut în lupta cu corupții și să votați împotriva acestei legi (…).

Eu nu pot cu bună conștiință să continui să rămân în funcția de procuror-șef al PA știind că munca pe care am depus-o și rezultatele pe care le-am obținut, cât de modeste nu ar fi, ar putea fi anulate de o lege care va face mai greu, dacă nu imposibil, să investigăm corupția la cele mai înalte nivele (…).

Astăzi, am depus o cerere de demisie către procurorul general, cu speranța că această inițiativă legislativă nu va merge înainte. Lupta pentru integritate, responsabilitate și transparență trebuie să continue. Am încredere în curajul celor care rămân angajați în această cauză. Munca noastră nu se încheie aici”, a declarat Veronica Dragalin.

PA a venit marți, 18 februarie, cu o reacție către autoritățile naționale și internaționale în contextul proiectului de lege care prevede reorganizarea PA și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Proiectul a fost înregistrat pe 12 februarie, de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Noua instituție ar urma să se numească „Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate”.

Potrivit comunicatului de la PA, instituția consideră că „legea propusă prezintă un pericol pentru securitatea națională pentru că va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată”.

„Proiectul de lege privind lichidarea procuraturilor specializate și crearea unei noi procuraturi specializate, prezintă un pericol eminent și real la securitatea națională. În condițiile în care acest proiect de lege va intra în vigoare, investigațiile în toate dosarele avute în gestiune de procuraturile specializate actuale, vor fi puse pe «pauză» pe o perioadă nedeterminată, precum și nu vor începe noi investigații ce țin de corupția la nivel înalt la momentul actual, precum și crima organizată. Fuziunea procuraturilor specializate nu poate fi realizată în zile, săptămâni sau luni, reieșind din complexitatea procesului, ci va fi realizată în ani. Aceste concluzii derivă chiar din procesul de fortificare și capacitare a Procuraturii Anticorupție, care are loc din anul 2016, crearea instanțelor anticorupție, precum și desfășurarea vetting ului”, precizează PA.

Conform analizei făcute de procuratura, argumentarea autorilor asupra proiectului „se bazează pe premise false.

„Forma în care acest proiect este motivat în Nota de fundamentare, este evident că ideea în sine pornește de la o premisă falsă din mai multe puncte de vedere, fapt care face ca legea să nu urmărească scopul pentru care se dorește a fi creată (legiuitorul își propune să taie mâna pentru că doare piciorul).
Așa cum este explicat de autor, ar exista mai multe motive ce justifică apariția unei noi instituții în structura Procuraturii R. Moldova, fiind, în opinia autorului, «depistate» carențe în procesul de prevenire și combatere a corupției, în special «corupția electorală». Chiar dacă Nota de fundamentare face trimitere la mai multe documente cu caracter de recomandare, în notă nu sunt reflectate constatări concrete care ar justifica comasarea procuraturilor specializate. Ori, puterea politică, constată «deficiențe ale modului în care unele instituții de drept au acționat/cooperat în procesul de prevenire și combatere a corupției, în special a corupției electorale», iar Procuratura în general și, PA în special, nu are atribuții de prevenire a infracțiunilor în general și, a corupției, inclusiv a celei electorale, în special. Aceste atribuții de prevenire revin Poliției, Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate”, afirmă PA.

În cadrul unui briefing de presă organizat în dimineața zilei de 13 februarie, deputatul Igor Chiriac a anunțat că, potrivit proiectului de lege, în perioada următoare, procurorul general ar urma să desemneze o persoană care va asigura interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.

„Acest proiect de lege instituie o lege cadru pentru procuratura specializată în combaterea corupției și crimei organizate. Scopul este să fortificăm structura și arhitectura instituțiilor statului menite să combată corupția, corupția politică, corupția mare, inclusiv crima organizată, într-un mod mai bine organizat. Am văzut în perioada alegerilor din 2024 o situație fără precedent, când grupări criminale, cu interferență din partea statelor străine, mă refer la Federația Rusă, prin influențe maligne, au încercat să creeze o situație periculoasă în adresa securității statului”, a declarat deputatul Igor Chiriac.