ULTIMA ORĂ Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, și un subaltern, reținuți pentru 72 de ore
Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), și un subaltern au fost reținuți joi, 4 mai, în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.
După ce cei doi angajați ai Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore, primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook.
„Iată furtul „miliardului”. Au găsit mâncare și se rețin oamenii, deși din video nu e clar unde este și ce concret este. Este vorba de mâncare și produse igienice, potrivit informațiilor, dar concret? Hai să îi „împușcăm”. Voi vreți să discreditați acțiunile Primăriei Chișinău. Dar unde sunt zecile de milioane, bani din fondurile externe și tonele de ajutoare umanitare care au ajuns la stat și nu ați dat nimic refugiaților. Să se facă dreptate și claritate (…)”, a spus Ceban.
Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centrul de plasament temporar pentru refugiați (CTPR). Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.
Joi, 4 mai, CNA în comun cu procurorii și ofițerii de investigații ai INI au operat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din municipiului Chișinău, str. Studenților 7/5, în garajele/depozitele și construcțiile accesorii, situate pe această adresă cu scopul depistării și ridicării documentelor, înscrierilor de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloacelor bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe.
De asemenea acțiunile de urmărire penală au vizat și angajați ai Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chișinău.
În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic ar fi sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați.