ULTIMA ORĂ Procuratura Anticorupție s-a autosesizat și va investiga circumstanțele desfășurării concursului pentru funcția de procuror general. Dragalin: „Am decis să-mi asum această investigație”
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, anunță că instituția pe care o conduce a pornit un proces penal pe marginea concursului pentru funcția de procuror general, care a fost anulat pe 28 februarie. Declarația a fost făcută în cadrul unui live pe Facebook.
Șefa PA a menționat că ea însăși se va ocupa de această anchetă și că nu va nominaliza un subaltern, calificând cazul drept „sensibil”. Dragalin a avertizat că persoanele care vor încerca să influențeze procesul penal ar putea fi trase la răspundere.
„(…) Procuratura Anticorupție s-a autosesizat. A fost înregistrat un proces-verbal care expune circumstanțele depistate și înregistrarea acestuia, dar și pornirea unui proces penal o să ne permită să examinăm circumstanțele acestui concurs și să adoptăm careva soluții (…). Acesta nu este un dosar penal, ci este o fază inițială de investigație. La această etapă, legea ne permite să folosim anumite instrumente, de exemplu putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori ca să putem ajunge la o soluție (…). Am decis să-mi asum această investigație (…).
Dacă cineva are informație relevantă pentru examinarea acestui proces penal, vă rog, să trimiteți informația în format scris Procuraturii Anticorupție, prin poștă sau prin poșta electronică. Dacă aveți o informație sensibilă care nu vreți să treacă prin cancelaria Procuraturii Anticorupție, vă rog, să o includeți într-un plic pe care notați „confidențial pentru Veronica Dragalin”. Vă asigur că aceste plicuri nu vor fi desigilate în cancelarie, dar vor ajunge la mine pe masă (…).
Vreau să vă preîntâmpin pe toți despre răspunderea penală pentru amestecul în urmărirea penală, pentru declarații mincinoase din partea martorilor care sunt audiați într-un proces penal, pentru influențarea martorilor ca să depună declarații mincinoase, pentru falsificarea probelor și alte infracțiuni care se pedepsesc cu închisoarea. Eu o să particip la audierea martorilor și o să examinez fiecare document. Soluția pe acest proces penal trebuie să fie adoptată timp de 45 de zile, asta prevede legea. Eu sper foarte mult să reușim într-un timp mai scurt să acumulăm toată informația relevantă ca să poată fi adoptată o soluție corectă și legală. Eu îmi asum să public decizia adoptată, chiar dacă acest lucru este ieșit din comun. Procuratura Anticorupție nu publică așa tip de documente din dosar, dar în această situație cred că înțelegem că ne confruntăm cu circumstanțe extraordinare (…)”, a declarat Veronica Dragalin.
CSP a revocat hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei de interviu din cadrul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”. Astfel, concursul a fost încetat, „cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”.
Președintele CSP Dumitru Obadă a declarat că membrii CSP au lucrat pe 22 februarie, când au avut loc interviurile, timp de 11 ore, cu pauze de câteva minute.
„La încheierea acestui exercițiu noi ne-am retras în deliberare, a avut loc realizarea mediei tehnice a punctajului acordat de fiecare membru a CSP. La acea etapă nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru al CSP per criteriu de evaluare pentru fiecare din cei 4 candidați. Nu a fost supusă dezbaterii, nu a fost analizată din perspectiva punctajului oferit, niciuna dintre fișele care au fost îndeplinite în seara acele zile.
(…) S-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării, de ce a fost depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție: desfășurarea unui concurs public, transparent, bazat pe principiile meritocrației (…).
Consiliul în unanimitate a determinat a înclina balanța înspre interesul public.
(…) De aceasta ne-am asumat responsabilitatea de a pune punct concursului astăzi, de a regândi mecanismele, inclusiv reglementările normative care reglementează acest exercițiu”, a explicat Obadă.
CSP a publicat fișele de evaluare a candidaților la funcția de procuror general: Ion Munteanu a primit un punctaj de 3.5 de la una dintre membrele Consiliului
În contextul cererilor înaintate de către candidații la funcția de procuror general, Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovsci, în ședința din 28 februarie, CSP a hotărât publicarea punctajului total per fișă a candidatului. Aceasta reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate per fiecare criteriu, de către fiecare membru al Consiliului care a evaluat candidatul.
Din rezultatele publicate de CSP, procurorul general interimar Ion Munteanu a primit cel mai mic punctaj al său, de 3.5, de la membra CSP Olesea Vîrlan, iar cel mai mare – de la președinte CSP Dumitru Obadă, de 9.5.
Igor Demciucin a primit cel mai mic punctaj de la membra CSP Elena Roșioru – 7.8. Olesea Vîrlan l-a apreciat pe Demciucin cu cel mai mare punctaj – 9.3.
Octavian Iachimovschi, care a fost selectat de CSP pentru a fi evaluat de Comisia Vetting și înaintat președintei țării pentru numire, a fost apreciat de patru dintre cei nouă membri cu un punctaj de 9 și mai mult.
Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Sergiu Caraman și membrul CSP Andrei Cebotari i-au oferit cel mai mare punctaj lui Iachimovschi, iar cel mai mic lui Andrei Coca.
Cei mai mulți membri ai CSP, între care ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, președintele CSP Dumitru Obadă și membrii Eduard Panea, Elena Roșior și Svetalana Balmuș i-au acordat cele mai multe puncte lui Ion Munteanu, iar cele mai puține lui Andrei Coca.
Membra CSP Rodica Ciobanu i-a apreciat pe Iachimovschi și Munteanu cu același punctaj – 9.16.