Procuratura Anticorupție solicită arestarea și anunțarea în căutare a lui Platon
Procuratura Anticorupție (PA) solicită arestarea și anunțarea în căutare a controversatului om de afacere Veaceslav Platon.
Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale (PG), având în vedere neprezentarea inculpatului Veaceslav Platon la ședința de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție a solicitat luni, 2 august, magistraților aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive.
„Solicitarea procurorului este bazată pe informațiile prezentate de Poliția de Frontieră, care confirmă faptul lipsei inculpatului de pe teritoriul țării”, menționează PG.
Examinarea demersului procurorului este fixată pentru astăzi, 2 august 2021, ora 16:00 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
În nota emisă luni de PG se menționează că luni dimineața, 2 august, urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.
De asemenea, potrivit PG, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.
Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Londra, însă de acolo a luat avionul spre Praga. Cel puțin asta susține avocatul lui Platon, Ion Crețu, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă.
Solicitat de ZdG, Ion Crețu, apărătorul lui Platon, ne-a comunicat că omul de afaceri avea bilet spre Praga, Capitala Cehiei, cu tranzit la Londra, și că la moment nu deține mai multe detalii despre locul aflării și scopul călătoriei lui Platon.
În context, în aceeași zi, la 19 iulie, Procuratura Generală a emis un comunicat în legătură cu plecarea lui Platon din R. Moldova în care menționa că „actualmente nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon, a vreunei măsuri preventive și că desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze”.
La 14 iunie curent, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.
Cronologia evenimentelor:
La 28 mai curent, Procuratura Generală a anunțat că procurorii au renunțat la capetele de acuzare aduse omului de afaceri, Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare, iar Procuratura a confirmat acest fapt, menționând că „pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”.
După anunțul Procuraturii, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede Procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare și că va analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii”.
ZdG a scris anterior că dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare, de șapte luni se află în procedura de revizuire pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În această perioadă au avut loc peste 40 de ședințe de judecată, dosarul fiind examinat într-un ritm alert, abordare care nu este aplicată și pentru alte dosare de rezonanță. Din septembrie și până în aprilie, acuzarea a adus în fața judecătorilor circa 25 de martori, majoritatea dintre aceștia fiind chemați ulterior să depună mărturii repetat în fața completului de judecători.
În timp ce procurorul care gestionează dosarul declară că poziția acuzării pe marginea acestui dosar va fi expusă doar după cercetarea tuturor probelor, Veaceslav Platon pare să știe deja deznodământul final. Acesta susține că Procuratura a anunțat deja că este nevinovat și că în cererea de revizuire depusă a fost solicitată achitarea sa.
La 7 decembrie 2020, completul format din magistratele Angela Vasilenco, Olga Bejenari și Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, urmează să fie rejudecat, Procuratura Generală fiind instituția care a solicitat asta.
Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către acesta.
Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.
Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon era însă condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.
În 2017, Magistrații de la Judecătoria Chișinău l-au condamnat pe Veacesalv Platon la 18 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis în dosarul de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.