ULTIMA ORĂ! Plenul Curții Constituționale a confirmat Decizia din 23 aprilie emisă de judecătoarea Liuba Șova, în calitate de președinte ad-interim, cu privire la suspendarea revocării Domnicăi Manole
Responsabilii din cadrul Curții Constituționale (CC) au emis o notă prin care anunță că luni, 26 aprilie, Plenul Curții Constituționale a confirmat Decizia nr. 60 din 23 aprilie 2021 emisă de judecătoarea Liuba Șova, în calitate de Președinte ad-interim, decizie prin care a fost suspendată revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare la Curtea Constituțională (CC).
„Astăzi, 26 aprilie 2021, Plenul Curții Constituționale a confirmat Decizia nr. 60 din 23 aprilie 2021 emisă de dna judecător Liuba Șova, în calitate de Președinte ad-interim. Decizia în discuție a suspendat acțiunea Hotărârilor Parlamentului din 23 aprilie 2021 referitoare la revocarea unui judecător constituțional și la numirea altui judecător”, se menționează în nota CC.
Curtea Constituțională (CC) a suspendat vineri, 23 aprilie, decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR.
Hotărârea Înaltei Curți a fost pronunțată de Liuba Șova, președintă ad-interim.
„Se admite cererea de suspendare a acțiunii Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul R. Moldova.
Se suspendă acțiunea Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale”, se arată în document.
Reprezentanții Curții Constituționale (CC) au emis tot luni, 26 aprilie, o notă informativă prin care anunță că ,marți, 27 aprilie, Înalta Curte va examina, în ședință, sesizările privind privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, mai exact retragerea mandatului de judecătoare a Domnicăi Manole și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, mai exact numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.
La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.
Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.
- ULTIMA ORĂ! Președinția anunță că Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate în ședință: „Riscul de subminare a ordinii constituționale în R. Moldova” – pe agendă
- Peter Michalko: „Acțiunile de astăzi din Parlament sunt un atac clar asupra independenței CC”
Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).
Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.
Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.