ULTIMA ORĂ Percheziții și rețineri după investigația ZdG „În Slujba Moscovei”. „Sașa” și „Oleg”, după gratii pentru 72 de ore
Procuratura Anticoruptie (PA) anunță că vineri, 18 octombrie, în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), a efectuat mai multe percheziții în contextul publicării investigației Ziarului de Gardă „În Slujba Moscovei”.
Conform surselor ZdG, au fost reținuți pentru 72 de ore două persoane – Alexandr Martinovici (Sașa) și fostul polițist Oleg Crîlov, în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali și coruperea electorală.
„Sașa”, șefiȘORul care a fost candidat al Partidului „Acasă Construim Europa”
În investigația „În slujba Moscovei”, îl vedem pe Alexandr (Sașa) în calitate de lider al organizației teritoriale (OT) 44, responsabil de coordonarea organizațiilor primare (OP) din suburbiile sectorului Botanica al Chișinăului. „Sașa” este Alexandr Martinovici și este implicat în politică de mai mulți ani.
Până a deveni președinte de OT, Alexandr Martinovici s-a vrut primar în una dintre suburbiile capitalei – Băcioi, candidând din partea partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, la alegerile locale din noiembrie 2023. Tot atunci, Martinovici a vrut să fie și consilier municipal la Chișinău, fiind al 16-lea pe lista formațiunii.
Înainte de a lucra pentru Șor, el a candidat pe listele Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE) condus de Gheorghe Cavcaliuc, formațiune care, cel puțin la nivel declarativ, susține integrarea europeană a R. Moldova. Asta deși, la subiectul referendumului din 20 octombrie privind schimbarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană, Martinovici spune: „Voi trebuie să știți: un NU clar”.
Găsiți mai multe detalii despre „Sașa” AICI
ȘefiȘOR pensionar MAI, cercetat penal
Oleg, care apare în investigația „În slujba Moscovei” în calitate de intermediar între numerarul din contul PromsviazBank (PSB) al reporterei ZdG sub acoperire și cash-ul înmânat de Raisa Surdu și care anterior a avut funcția pe care în prezent o exercită Martinovici, este, de fapt, Oleg Crîlov, fost polițist, astăzi, pensionar al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și donator al partidului „Șansă” în 2023 – a oferit formațiunii 10 mii de lei.
Detalii de la PA
Potrivit unui comunicat al PA, din „organizația criminală” fac parte grupuri de persoane atât din țară, cât și din Federația Rusă, cu roluri bine determinate, activând în formă ierarhică.
La 11 octombrie organul de constatare al INI s-a autosesizat după ce „Ziarul de Gardă” a publicat o investigație jurnalistică, în care sunt prezentate „informații relevante ce indică la implicarea mai multor persoane, în comiterea infracțiunii de corupere electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum”.
„În context, în urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia sunt remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în scopul determinării alegătorilor să își exercite dreptul electoral la referendum și votarea pentru un anumit candidat care va fi anunțat de către membrii PP „Șansă” și/sau „blocul Victorie” cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie curent, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest.
În speță, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor, le sunt create conturi bancare în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Apoi, pentru activitatea în folosul partidelor și coruperea electorală în cadrul alegerilor, dar și boicotarea referendumului, prin intermediul aplicației „PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care variază de la 5 000 la 250 000 de ruble, echivalentul de la 900 la 45 000 de lei”, se arată în comunicatul PA.
În timpul perchezițiilor de astăzi oamenii legii au ridicat telefoane mobile, mijloace bănești, înscrisuri de ciornă relevante pentru cauza penală și acte eliberate de către banca „PromsveazyBank” pe numele figuranților.