ULTIMA ORĂ Percheziții PCCOCS și SIS la un oficiu din capitală atribuit lui Veaceslav Platon. În timpul descinderilor a fost surprins și fostul polițist Vitalie Burlacu, condamnat anterior în dosarul „Coruperea deputaților”
Ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu Serviciul de Informații și Securitate (SIS) efectuează în aceste momente percheziții la un oficiu atribuit lui Platon. În timpul descinderilor a fost surprins și fostul polițist Vitalie Burlacu, condamnat anterior în dosarul „Coruperea deputaților”.
Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, descinderile au loc în dosarul penal privind filarea judecătoarei de la Curtea de Apel Chișinău, Angela Bostan, în cadrul căruia au fost reținute, pe 17 iunie, cinci persoane. În cadrul descinderilor de atunci, ofițerii PCCOCS au ridicat suporturi electronice și înscrisuri.
Potrivit unei fotografii obținute de ZdG, în timpul descinderilor a fost surprins și fostul polițist Vitalie Burlacu, condamnat anterior în dosarul „Coruperea deputaților”.
Fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat anterior la 11 ani de închisoare pentru tentativă de mituire prin intermediul unui mijlocitor a unei persoane cu funcție de demnitate publicăși a fost obligat să achite 80 de mii de lei drept prejudiciu, prin decizia Curții de Apel din 10 aprilie 2017.
Anterior, ZdG a scris că procurorii au stabilit că Vitalie Burlacu, împreună cu „alte persoane, care nu au fost identificate de organele de urmărire penală”, în martie 2014 l-a contactat în repetate rânduri pe Ghenadie Cosovan, fostul său șef și ex-viceministru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) (n.r. – în document numele persoanelor sunt șterse), „cu care se cunoștea de mai mult timp”, pentru a-l determina pe ultimul să acționeze pe post de „mijlocitor” pentru a transmite „unei persoane cu demnitate publică a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia”. Ulterior, cei doi s-ar fi întâlnit într-un centru comercial din Chișinău, iar Burlacu l-a anunțat pe Cosovan că „reprezintă un grup de persoane interesate de instituirea unor pârgii de control asupra legislativului Republicii Moldova, în special prin coruperea unor deputați și determinarea acestora de promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”.
Burlacu i-ar fi promis lui Cosovan mijloace bănești pentru ca acesta să transmită personal sau prin alt intermediar 250 de mii de dolari SUA unui deputat din fracțiunea Paridului Liberal Reformator, doar ca ultimul să părăsească fracțiunea din Parlament.
Pe 11 iunie 2020, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au casat integral sentința de condamnare, în dosarul coruperii deputaților, în privința lui Vitalie Burlacu așa numitul „Vitas” și Irina Bagalai și au dispus încetarea procesului penal. Prin Dispozitivul Curții de Apel, atât Vitalie Burlacu, cât și Irina Bagalai, care se aflau în sala de judecată, au fost eliberați.
Pe 9 aprilie, curent, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au casat vineri, 9 aprilie, decizia Curții de Apel Chișinău (CA), prin care Vitalie Burlacu așa numitul „Vitas” și Irina Bagalai au fost eliberați, și au dispus rejudecarea cauzei, în aceeași instanță de apel, însă în alt complet de judecată.