ULTIMA ORĂ „Neîncredere absolută”: Igor Demciucin, candidat la funcția de procuror general, a fost destituit din funcția de adjunct al lui Ion Munteanu, la cererea șefului interimar al PG
Procurorul general interimar Ion Munteanu a solicitat luni, 4 martie, acordul Consiliului Superior al Procurilor (CSP) privind încetarea mandatului adjunctului său Igor Demciucin. Motivul ar fi „pierderea încrederii” față de aceasta și „acțiuni care pun la îndoială respectarea principiilor de etică a acestuia”.
Șeful interimar al Procuraturii Generale (PG) a anunțat că va sesiza Inspecția procurorilor în privința adjunctului său, declarând „neîncredere absolută” față de Igor Demciucin.
„(…) În timp s-a ocupat de acumularea informațiilor și de supravegherea activității mele, evenimente despre care am aflat uluit, la ședința CSP din data 22 februarie. Când a fost desfășurată proba interviului candidaților la funcția de procuror general, procurorul candidat Igor Demciucin a formulat o cerere de recuzare referitor la membrii CSP Dumitru Obadă și Aliona Nesterov. Consider că argumentele formulate în susținerea acestor adresări nu puteau depăși limitele principiilor standardelor de etică pentru procuror stabilite de codul de etică al procurorilor (…)”, a declarat Ion Munteanu.
În legătură cu cererea de recuzare a Alionei Nesterov, înaintată de Demciucin, Munteanu a făcut referire la motivul invocat în cerere privind informațiile difuzate în mediul online care ar sugera că „relația dintre cei doi (Nesterov și Munteanu n.r.) ar putea fi mai mult decât o simplă colaborare profesională”.
„Fără a comenta această vomă informaţională, doresc să punctez că atât timp cât anumite conversații sunt purtate pe canale anonime, care nu pot fi identificate, această situație care provoacă discuții în cadrul unui cerc restrâns de persoane, numărul abonaților acestui canal, însă atunci când un oficial operează cu această manipulare, în cadrul unui concurs public, transmis în direct (…), situația devine ca o deflagrație capabilă să afecteze sever persoanele vizate, membrii familiilor acestora, precum și imaginea instituției și percepția publică asupra sistemului Procuraturii”, a afirmat Munteanu.
Alt argument invocat de procurorul general interimar pentru eliberarea din funcție a lui Demciucin ține de declarațiile acestuia pentru recuzarea lui Obadă în timpul concursului pentru funcția de procuror general. Demciucin a spus atunci că președintele CSP ar fi avut întâlniri regulate cu Munteanu, la care adjunctul procurorului general interimar nu era prezent.
„Situația privind colectarea informațiilor și supravegherea activității mele ca procuror general interimar, în lipsa a careva împuterniciri sau atribuții funcționale realizate de Demciucin mă face să deduc că continuarea activității în formatul actual de manager nu este doar una contraproductivă, dar și periculoasă, având în vedere că rămâne nestabilit care categorii de informații a mai acumulat această persoană și în interesele cui acționează”, a punctat Munteanu.
În urma interviului din cadrul concursului pentru funcția de procuror general, care a fost anulat de CSP, Demciucin s-a clasat pe locul doi, acumulând un punctaj de 8.19 din 10.
„Trebuie să rescriem regulile și să asigurăm un exercițiu corect și meritocratic”. Motivarea și cronologia anulării concursului pentru șefia PG
CSP a revocat miercuri, 28 februarie, hotărârea privind rezultatele probei interviului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, anulând astfel concursul.
„S-a depistat o discrepanță majoră, care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă.
Astfel, CSP a decis inițierea ulterioară a unui nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce vor fi gândite mecanismele, inclusiv „reglementările care guvernează acest exercițiu extrem de important”.