Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Magistrații Berdilo și…

ULTIMA ORĂ Magistrații Berdilo și Sanduța, printre cei șase judecători demiși din funcție. Maia Sandu a semnat decretul

Sursa foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a șase magistrați miercuri, 11 septembrie. Conform decretului publicat în Monitorul oficial al R. Moldova, judecătorii Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu părăsesc sistemul judecătoresc.

„Propunerile de eliberare din funcție a judecătorilor se întemeiază pe prevederile art. 25 alin. (l) lit.k) din Legea cu privire la statutul judecătorului, în vigoare până la 26 august 2022”, se arată în decret.

Decretul președintei poate fi contestat în instanța de judecată.

Decret eliberare din funcți… by Ziarul de Gardă

CSM a propus, în cadrul ședinței de luni, 1 iulie, eliberarea din funcție a patru magistrate a căror cereri repetate de numire în funcție până la plafonul de vârstă au fost respinse: 

  • Victoria Hadîrcă
  • Rodica Berdilo
  • Victoria Sanduța
  • Irina Păduraru

Potrivit legii cu privire la statutul judecătorului, în redacția în vigoare din august 2023, preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcţia de judecător şi numai în cazul depistării unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui.

Victoria Sanduța

Victoria Sanduța. Foto: ZdG

Sanduța a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani, prin decret prezidențial semnat de Igor Dodon, la 15 martie 2017. În 2015, Sanduța și-a început activitatea didactică, fiind lectoră universitară la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”. Tot ea a deținut licență de avocat din 2010 și până în 2014, atunci când a fost suspendată.

În 2022 însă, președinta Maia Sandu a refuzat să o numească judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 magistrați.

Victoria Sanduța se numără printre fondatorii Asociației Obștești a Judecătorilor din Republica Moldova, denumită „Vocea Justiției”.

La ședința Consiliului din 1 iulie 2024, pe lângă întrebări despre integritate, magistratei Sănduța i-au fost adresate, în repetate rânduri, mai multe întrebări ce vizează activitatea sa pe Facebook.

Sanduța s-a arătat nemulțumită de „analiza” contului său pe rețeaua de socializare, comunicându-le membrilor CSM că postările pe care le face sunt cu „scop educativ și de cultură generală”. Discuția a durat peste o oră, la un moment dat, ajungându-se chiar și la tonuri ridicate. „Așa mi-e vocea. Mama mi-a spus că trebuia sa fiu cântăreață de operă”, a menționat judecătoarea.

Rodica Berdilo

Rodica Berdilo

Rodica Berdilo, magistrata care a decis nevalidarea alegerilor locale din mun. Chișinău câștigate de Andrei Năstase a fost numită în funcție prin decretul președintelui Nicolae Timofti din luna mai 2016.

Svetlana Tizu

Svetlana Tizu

Svetlana Tizu a fost numită în funcția de judecător în februarie 2015, la Judecătoria Centru, municipiul Chișinău, pe un termen de 5 ani. La 4 februarie 2020 a expirat termenul de 5 ani de numire inițial în funcție a judecătoarei Svetlana Tizu.

În noiembrie 2015, CSM a luat act de demersul membrei Consiliului, Tatiana Răducanu, referitor la acțiunile judecătoarei Svetlana Tizu de la Judecătoria Centru, mun. Chișinău, privind „articolul difuzat în presa internațională, referitor la faptul că magistrata a postat pe pagina sa de „Facebook” fotografii în haine provocatoare și revelatoare, fapt ce a dus la încălcarea Codului de etică al judecătorului. Iar, prin urmare judecătorul Svetlana Tizu a fost atenționată referitor la acțiunile efectuate”, se arată în decizia CSM din octombrie 2023.

Judecătoarea Svetlana Tizu este una dintre cele cinci magistrate achitate într-un dosar de corupere pasivă și pronunţare a unei decizii contrare legii. A doua este magistrata Victoria Hadîrca.

Victoria Hadîrca

Sursă: Captură privesc.eu

Eugen Popovici

Eugen Popovici, captură foto: privesc.eu

ZdG scria în 2018 că Eugen Popovici, judecătorul îmbrăcase roba de magistrat în martie 2017, fiind numit pe un termen de 5 ani la Judecătoria Orhei. Conform magistrat.md, acesta a susţinut examenul de capacitate la INJ cu nota 7,85. Până a fi judecător, Popovici a fost preşedinte al Comitetului sindical al studenţilor Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), iar din 2008 a fost profesor la disciplina drept civil în cadrul Catedrei Finanţe şi Contabilitate a Colegiului Naţional de Comerţ. Totodată, din septembrie 2009, a fost angajat, prin cumul, în postul de asistent universitar la catedra Drept public ASEM.

După ce a plecat din funcţiile didactice, în 2011, devine consultant principal în Aparatul Preşedintelui R. Moldova pe o perioadă de probă de 6 luni, ulterior fiind numit prin transfer în funcţia de consultant principal în secţia informare legislativă a Direcţiei drept şi relaţii publice. A activat la Preşedinţie în funcţia de consultant principal în secţia consultanţă până în martie 2017, când a devenit judecător.

Irina Păduraru

Irina Păduraru

Irina Păduraru a fost numită, în martie 2017, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani. În martie a absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător obţinînd media generală 9,56, potrivit magistrat.md.