ULTIMA ORĂ Iulian Muntean anunță că își va da demisia din funcția de membru al CSM
Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, care este învinuit de corupție într-un dosar din 2018, anunță că „crede că își va depune cererea de demisie”.
Muntean a venit cu precizări pe rețelele de socializare, menționând că pentru a participa la concursul pentru funcția de membru non-judecător a CSM a depus „cazierul judiciar curat”, fără alte declarații.
„Chestionarul privind integritatea etică a fi completat voluntar de candidați și transmis Comisiei până la sfârșitul zilei de 1 iunie 2023 prin e-mail la adresa: [email protected] – este un chestionar ce poate/sau nu fi completat (unii candidați au refuzat completarea acestui formular și au trecut pre-vettingul). Eu l-am completat pentru prima dată. Mai mult, am semnat și am dat explicit acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, neavând nimic de ascuns.
La întrebarea nr. 1 „Ați fost vreodată parte la vreo cauză civilă, contravențională sau penală?” din Chestionar, răspunsul dat de mine a fost DA, cu indicarea tuturor cauzelor existente și care se regăseau în baze de date. Despre cazul în cauză, am fost informat de către avocat că a fost clasat și nu trebuie menționat nicăieri. Cazul trebuie uitat.
2) Nu știu ce și cum a verificat Comisia Pre-Vetting, am fost sau nu favorizat, dar cum considerați că: 4 runde de întrebări, 19 întrebări, 70 de sub-întrebări, 48 de solicitări de acte suplimentare și peste 110 de documente confirmative expediate; presupune oare favoritism? Nu cred.
3) Da, e o cauză considerată penală, deoarece e vorba de un grup criminal, peste 60 – 80 de persoane (jumătate din tot personalul ASEM-ului, din care 90% profesori și membri ai administrației ASEM). Reiterez, nu am fost reținut, mi-au fost restituite toate bunurile, am avut un singur contact cu PA, în luna septembrie 2018, și respectiv, până în prezent dosarul nu a fost transmis în judecată, nemaivorbind despre vreo careva hotărâre judecătorească în privința subsemnatului. Mai mult, avocatul mi-a confirmat în 2019, după alegeri, că cazul a fost clasat, nu se regăsește nici într-o bază de date. În Raportul CNA 2016-2021 prezentat în plenul Parlamentului în secțiunea despre scheme și grupuri criminale acest caz nu era. Însăși, CNA în comunicatul său zice că aceste date nu au fost posibil de identificat din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registru.
4) Pentru a răspunde cine a ținut la murat acest caz, vă sugerez să priviți campania electorală din 2019 în circumscripția uninominală din r. Strășeni, și cred că veți primi toate răspunsurile.
5) Cred că multe cazuri sunt murate. Așa a lucrat în acele vremuri PA, posibil nu conlucrează cu alte organe ale statului, dar doar la solicitare, sau posibil intenționat livrează informații. Și mă întreb cu ce scop? Oare jumătate de an nu a fost suficient pentru a interveni cu informații necesare și a nu compromite lucrul comisiei de Pre-Vetting, nimeni nu le-a interzis să intervină? Chiar, m-aș fi bucurat dacă interveneau.
6) Nu am fost, nu sunt membru al niciunui partid politic.
7) Pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune Cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului”, a explicat Iulian Muntean.
La două zile de la apariția în spațiul public a informațiilor legate de dosarul de corupție din 2018 în care este vizat Iulian Muntean, ceilalți membri ai Consiliului au emis o declarație în care își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care Muntean ar fi furnizat Comisiei Pre-Vetting „informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018”. În acest sens, membrii CSM au indicat că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.
Cei nouă membri ai CSM au afirmat că sunt îngrijorați și de faptul că, „deși se cunoștea de câteva luni că Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, aceste informații totuși au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de două săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de șase ani”.
„(…) La fel ca și întreaga societate, membrii CSM nu au avut cunoștințe de aceste circumstanțe până la data de 20 septembrie 2023 (…). De asemenea, CSM își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care domnul Muntean ar fi furnizat informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018.
Noi, membrii CSM, declarăm că nu putem admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase. În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.
În condiția în care în fața întregului corp judecătoresc se impun înalte standarde etice și de conduită, nu putem admite ca integritatea acestora să fie evaluată de persoane care nu au avut un comportament sincer și onest în cadrul procedurii de evaluare extraordinară”, se spune într-o declarație a CSM.
Vineri, 22 septembrie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție în legătură cu scandalul în care este vizat noul membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean. Ministra a spus că, dacă acesta nu a indicat în chestionarul Comisiei Pre-Vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal „atrage dubii serioase asupra integrității sale”. Astfel, „pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu”, ea a recomandat „retragerea sau demisia sa” din funcție.
Pe 21 septembrie, Comisia Pre-Vetting a venit precizări în contextul informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023, și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, în sensul în care ar fi învinuit într-un proces penal de corupție ce datează cu anul 2018. Conform comunicatului publicat, „pe tot parcursul procesului de evaluare, Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”.
Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia Pre-Vetting susține că, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.
Ulterior, Procuratura Anticorupție a declarat că nu a fost interpelată de Comisia Pre-Vetting, pentru a oferi informații cu privire la candidatul Iulian Muntean, „așa cum s-a procedat în cazul altor candidați”.
Familia noului membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean, care a susținut evaluarea integrității, deși are statut de învinuit de corupție într-un dosar din 2018, și a fost numit de Parlament, a fost implicată în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.
Soția avocatului Iulian Muntean, Neli Muntean, este membră a PAS din septembrie 2021, adică după desfășurarea scrutinului. Informația a fost confirmată pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas. Totuși, Iulian Muntean, care a împărțit și el materiale electorale din partea PAS, nu a fost anterior membru al partidului, potrivit aceleași surse.