Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Irina Lozovan, condamnată…

ULTIMA ORĂ Irina Lozovan, condamnată la 6 ani de închisoare. Deputata transfugă – de negăsit. A fost anunțată în căutare

Deputata transfugă Irina Lozovan, afiliată lui Ilan Șor, a fost condamnată la 6 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat. În dosar este vizat și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, consilier raional în Ocnița. Și el a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Decizia a fost luată de magistratul Sergiu Stratan.

Procurorul de caz, Gheorghe Caragea, a solicitat magistraților o pedeapsă de 6 ani de pușcărie pentru Lozovan și 5 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis pentru soțul acesteia. 

Nici deputata transfugă, care a dispărut din spațiul public imediat după ce colegul său de partid, Alexandr Nesterovschi, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, nici soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, nu s-au prezentat la judecătorie pentru a-și afla sentința. Instanța a dispus anunțarea acestora în căutare.

Pe 31 martie 2025, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, după mai bine de un an de examinare, s-a desfășurat ședința de judecată în care instanța a pronunțat sentința în dosarul de finanțare ilegală a unui partid politic, dosar ce îi vizează pe deputata transfugă Irina Lozovan, „racolată” de Șor de la Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, consilier raional în Ocnița, pentru că au facilitat finanțarea ilegală a partidului „Renaștere” de către un grup criminal organizat condus de Ilan Șor, oligarhul care se ascunde de justiție la Moscova după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. 

Protestatarii – prezenți în fața Judecătoriei Chișinău, Lozovan – de negăsit

Mai mulți protestatari, colegi de-ai Irinei Lozovan din Blocul Politic „Victorie” și „susținători” ai formațiunii, s-au adunat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani pentru a afla sentința și pentru a protesta în susținerea deputatei și a soțului ei. Aceștia au scandat împotriva guvernării și în susținerea Irinei Lozovan, a soțului acesteia. Totuși, Lozovan și Gîrleanu, vizați în dosar, au fost absenți de la ședința în care instanța a pronunțat sentința.

Irina Lozovan a dispărut din atenția publică imediat după ce deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, care a fost condamnat pe 19 martie curent  la 12 ani de închisoare, a dispărut din spațiul public, dar și din vizorul organelor de drept, fiind dat în căutare pentru a fi plasat în arest.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, la 21 martie curent, Irina Lozovan nu s-ar fi aflat pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Mai mult, aceasta s-ar afla în locația în care s-ar ascunde și  Nesterovschi.

Învinuirile aduse de procurori

Potrivit procurorilor, înainte de a părăsi Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament, dar și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, deputata Lozovan a călătorit în Israel, unde s-a întâlnit cu Șor și, posibil, a discutat cu el despre planurile de viitor. Au însoțit-o în această călătorie alți doi deputați, Alexandr Nesterovschi și Vasile Bolea, ieșiți și ei din PSRM și „transferați” la „Renaștere”.

Conform învinuirilor aduse de procurori, Irina Lozovan, fiind membră a Biroului Politic al Partidului „Renaștere”, acționând în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu soțul ei, a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Potrivit procurorilor, Irina Lozovan a acceptat mijloace bănești de la Ilan Șor pentru a identifica cât mai mulți primari și consilieri locali întru convingerea acestora să adere la Partidul „Renaștere”. 

Astfel, procurorii spun că Lozovan a încercat să-l recruteze pe primarul orașului Ocnița, promițându-i un milion de lei personal și un milion de lei – pentru primărie, în vederea dezvoltării infrastructurii orașului Ocnița, cu scopul fortificării poziției electorale a Partidului „Renaștere”.

Deși, spun procurorii, primarul orașului Ocnița a refuzat propunerea, Irina Lozovan și soțul acesteia au continuat acțiunile de convingere, transmițându-i edilului de Ocnița suma de 30 de mii de dolari SUA, bani care proveneau de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor.

Lozovan: „Acesta este un dosar motivat politic”

Pe 12 martie 2025, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, deputata transfugă și soțul acesteia și-au spus ultimul cuvânt în dosarul privind finanțarea ilegală a unui partid politic. Lozovan s-a declarat nevinovată și a acuzat procurorii că au fabricat învinuirile ce îi sunt aduse. Lozovan a acuzat și că dosarul ar fi „motivat politic”. 

„15 minute de pozor (rușine, n.r.), dar pe urmă ești milionar”

Primarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, căruia i s-au propus 50 de mii de dolari pentru a  părăsi Partidul Socialiștilor și a adera la Partidul „Renaștere”, a mărturisit în instanță, potrivit Europei Libere, că  începând cu luna aprilie 2023, Lozovan și Gîrleanu veneau în biroul lui de la primărie și îl îndemnau să adere la „Mișcarea pentru popor”, care pe atunci organiza proteste antiguvernamentale. 

Artamaniuc spunea că inițial, i s-au propus 5000 de dolari pentru a părăsi PSRM, dar, pe măsură ce el refuza ofertele, suma a crescut până la 50 de mii de dolari. Încă un milion de lei i-ar fi fost promis sub forma unor proiecte de infrastructură pentru primărie.

„Doamna Lozovan a spus: «15 minute de pozor (în rusă, rușine, n.r.), dar pe urmă ești milionar»”, a povestit Artamaniuc.

Procurorii au cerut 6 ani de detenție pentru deputată și 5 ani pentru soțul acesteia

Pe 7 martie curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani au avut loc dezbaterile judiciare în  dosarul în care este vizată Lozovan. 

În cadrul ședinței, procurorul ancorupție Gheorghe Caragia a cerut pedeapsa de șase ani pentru deputata Lozovan și de cinci ani pentru soțul acesteia, consilier raional în Ocnița.

Urmărirea penală a durat trei luni

Dosarul penal în care figurează deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, a fost inițiat de Procuratura Anticorupție (PA) pe 2 august 2023. Atunci, Gîrleanu a fost reținut în flagrant în timp ce transmitea 30 de mii de dolari primarului orașului Ocnița pentru a-l convinge să renunțe la formațiunea din care făcea parte și să adere la un alt partid politic. În aceeași zi, Gîrleanu a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore. La 4 august 2023, acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. 

La 21 septembrie 2023, procurorul general Ion Munteanu, care deținea interimatul la acea vreme, a solicitat ridicarea imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării  și trimiterii în judecată a deputatei Irina Lozovan, aleasă pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar „transferată” la partidul „Renaștere”, controlat de fugarul Ilan Șor – condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. În aceeași zi, Lozovan a fost reținută pentru 72 de ore, iar peste două zile, la 23 septembrie 2023, deputata a fost plasată în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. 

La 18 octombrie 2023, solicitarea procurorilor anticorupție de a prelungi cu 30 de zile măsura preventivă de arest la domiciliu aplicată Irinei Lozovan a fost acceptată de magistrații Judecătoriei Chișinău. Iar la 16 noiembrie 2023, arestul deputatei a fost prelungit cu alte 30 de zile. 

Printr-un comunicat de presă, la 2 noiembrie 2023, după trei luni de la inițierea dosarului, PA a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis cauza în instanță. 

Examinarea dosarului a durat un an și cinci luni

Dosarul de finanțare ilegală a unui partid politic în care este vizată deputata Irina Lozovan și soțul acesteia a fost repartizat magistratei Viorelia Grigoraș, iar prima ședință a fost fixată la 16 noiembrie 2023. 

În martie 2024, dosarul a fost redistribuit judecătorului Sergiu Stratan, după ce a fost dispusă crearea unor complete de judecători specializați pentru examinarea mai rapidă a dosarelor de corupție. 

La 5 aprilie 2024 a fost finalizată ședința preliminară și s-a dat start etapei de prezentare a probelor acuzării, care a durat până la 8 noiembrie 2024. 

Etapa de examinare a probelor acuzării a început la 14 noiembrie 2024 și a fost finalizată la 23 ianuarie 2025. 

La 12 martie curent, cei doi inculpați și-au spus ultimul cuvânt în dosarul în care sunt învinuiți de finanțarea ilegală a unui partid politic.