Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Fostul deputat fugar…

ULTIMA ORĂ Fostul deputat fugar Ilan Șor pierde definitiv Aeroportul Internațional Chișinău. CSJ dă dreptate APP-ului

Sursa: Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internaţional Chişinău/Telegram

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au declarat inadmisibil recursul depus de compania Avia Invest, afiliată fostului deputat fugar Ilan Șor, împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care a fost respinsă cererea companiei împotriva Agenției Proprietății Publice (APP) cu privire la anularea rezoluțiunii contractului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

Decizia a fost pronunțată miercuri, 20 decembrie, de magistrații CSJ Aliona Miron, Aliona Donos și Diana Stănilă.

Completul de judecată al CSJ notează că, pentru a trece testul de admisibilitate, cererea de recurs trebuie să conțină „o motivare convingătoare și întemeiată”.

„(…) Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție reține că sintagma „în special” denotă caracterul neexhaustiv al temeiurilor de inadmisibilitate și în același timp oferă un drept exclusiv al instanței de recurs de a filtra cererile de recurs care nu prezintă o motivare suficient de serioasă și care pe cale de consecință nu pot însuși un eventual succes rezultat din examinarea cererii în completul de 5 judecători (…).

(…) Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție ajunge la concluzia de a declara inadmisibil recursul depus de SRL „Avia Invest”, reprezentată de avocatul Lunga Dmitri împotriva încheierilor Curții de Apel Chișinău din 17 noiembrie 2022, 21 noiembrie 2022 și din 22 noiembrie și a deciziei din 23 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost respins apelul depus de SRL „Avia Invest”, reprezentată de avocatul Dmitri Lunga împotriva hotărârii din 21 februarie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani”, se spune în document.

În ce condiții aeroportul a revenit în gestiunea statului

Pe 23 noiembrie 2022 Curtea de Apel (CA) Chișinău decidea că Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Atunci, magistrații au examinat în ședință publică apelul declarat de compania „Avia Invest”, afiliată deputatului fugar Ilan Șor, împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 21 februarie 2022, prin care a fost  respinsă cererea companiei „Avia Invest” împotriva APP privind anularea rezoluțiunii contractului de concesiune a activelor aeroportului. Decizia primei instanțe a fost pronunțată de magistrata Ludmila Holeviţcaia, care activează în sistemul judecătoresc din 2008. În document se menționează că Avia Invest a admis „neexecutarea condițiilor contractuale privind prezentarea garanției de bună execuție”.

„Instanța de judecată a stabilit că pârâtul (Agenția Proprietății Publice, n.r.), în vederea asigurării interesului public în temeiul prevederilor art.159, alin.(2) Cod administrativ, corect a dispus rezilierea (rezoluțiunea) ********** pentru a preveni sau a înlătura dezavantajele grave care împiedică bunăstarea comună a tuturor cetățenilor R. Moldova, or  în cazul în care nu a fost prezentată garanția de bună execuție, exista riscul de neexecutare a contractului de către reclamant, respectiv, este o neexecutare esențială”, arată hotărârea Judecătoriei Chișinău.

În decizia motivată a CA Chișinău, consultată de ZdG, se menționează faptul că pe 28 noiembrie 2019 și pe 22 ianuarie 2020 APP a atenționat compania „Avia Invest” asupra expirării termenului de acțiune a garanției de bună execuție a etapei II investiționale (31 decembrie 2019) și asupra obligativității prezentării unei noi garanții, însă Avia Invest nu și-a onorat obligațiile contractuale de prezentare a garanției de bună execuție în valoare de un milion de euro, cu termenul de valabilitate de 3 ani.

Pe 26 iunie 2020 fosta concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a informat APP că a încheiat un contract de asigurare benevolă a garanțiilor financiare cu „Розничное и корпоративное страхование”, companie înregistrată în Federația Rusă, anexând în copii drept acte confirmative: polița de asigurare, contractul de asigurare, licența și un ordin de plată. Judecătorii CA Chișinău au constatat că „aceste înscrisuri prezentate de concesionar în niciun mod nu confirmă onorarea obligațiilor contractuale de către Avia Invest”, menționând că rezidenţii R. Moldova pot încheia contracte de asigurare doar cu societăţi înregistrate în R. Moldova ori cu sucursale ale societăţilor străine înregistrate în țara noastră, cu excepţia cazurilor în care asigurările solicitate nu se practică pe piaţa internă.

Președinta Sandu: „Aeroportul Chișinău este din nou al statului, adică al cetățenilor”

Pe 3 aprilie 2023. Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat în cadrul unui briefing de presă, susținut chiar la Aeroportul Internațional Chișinău, că acesta a revenit, oficial, în gestiunea statului. Președinta a cerut „instituțiilor responsabile să asigure buna funcționare a aeroportului, inclusiv să asigure mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile”.

„(…) După 9 ani, de când Șor, susținut de Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău, luându-l în concesiune pentru 49 de ani, am reușit să facem dreptate în acest caz. Este meritul cetățenilor – al celor care au ieșit la proteste contra corupției și care, prin votul lor, au alungat hoții de la putere (…). Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit APP-ului (Agenția Proprietății Publice, n.r.), administrației Aeroportului să asigure funcționarea optimă, de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile (…)”, a accentuat Maia Sandu.

Urmărirea penală în dosarul concesionării aeroportului a fost finalizată

Pe 9 martie 2023 Procuratura Anticorupție a anunțat că a terminat urmărirea penală pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. În cadrul cauzei penale au fost puse sub învinuire 8 persoane publice, cu funcții de demnitate publică, printre care un fost prim-ministru al R. Moldova, un fost ministru al Economiei și un fost director al Agenției Proprietății Publice.

Conform PA, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție a aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților în sumă de aproape 29 milioane de lei.

În prezent, fostul şef al Direcţiei juridice reglementări și protecția consumatorului din cadrul Autorității Aeronautice Civile a R. Moldova, Constantin Vozian, este administratorul adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău.