Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Diana Scobioală a…

ULTIMA ORĂ! Diana Scobioală a fost aleasă judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova: a obținut 122 de voturi

Diana Scobioală, actuala directoare a Institutului Național de Justiție, a fost aleasă judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova.

O decizie în acest sens a fost adoptată marți, 28 septembrie, în cadrul Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Solicitat de ZdG, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihail Popșoi, care participă la sesiunea plenară a APCE, ne-a comunicat că Diana Scobială a obținut 122 de voturi pentru a fi numită în funcția de judecătoare la CtEDO.

Diana Scobioală, fiica fostei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiție, Iulia Sârcu, a obținut la 4 martie 2020 un nou mandat la șefia INJ. Exercită funcția de directoare a INJ începând cu 2015. Mai mulţi reprezentanţi ai sistemului judecătoresc s-au arătat surprinşi de faptul că Scobioală a câștigat în 2015 concursul pentru funcția de director al INJ, mulţi punând-o pe seama relaţiilor pe care mama sa le are în sistemul judecătoresc, dar şi relaţiilor amicale pe care le-ar avea cu fostul preşedinte al CSJ, Mihai Poalelungi.

Potrivit CV-ul, Diana Scobioală are studii în drept, la Universitatea de Stat și studii postdoctorat la Academia de Științe a Moldovei. Aceasta este conferențiar universitar și formator la INJ, iar din 2012, îndeplinește și funcția de coordonator naţional al Programului HELP al Consiliului Europei, un program pentru formarea juriştilor.


Anterior, în ianuarie curent, ZdG a scris că în urma probei scrise și a concursului organizat de Ministerul Justiției Diana Scobioală, actuala directoare a Institutului Național de Justiție, fostul agent guvernamental la CtEDO și viceministru al Justiției, Vladimir Grossu și Nicolae Eșanu, fost consilier al ex-premierului Ion Chicu, au fost selectați drept candidați la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Detalii aici.

La concursul național pentru postul de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați. Componența comisiei speciale de selectare a stârnit discuții aprinse atunci. Asta pentru că Președinția condusă atunci de socialistul Igor Dodon delegase în acest for numele lui Pavel Abraham, un controversat jurist român, fost șef al poliției române.

Ulterior, Administrația Maiei Sandu a decis să-l înlocuiască propunând în schimb numele judecătoarei Viorica Puică, însă comisia specială a respins această propunere și a lăsat în vigoare vechea componență.

Potrivit rezultatelor concursului, cei 3 reprezentanți ai PSRM în comisie au votat la fel. Astfel, Abraham – membru desemnat de Dodon, la fel ca ministrul Justiției de atunci, Fadei Nagacevschi, și deputatul PSRM, Vasile Bolea au dat punctaj maxim Dianei Scobioală, apoi punctajul diferă nesemnificativ, însă topul rămâne același.

Potrivit prevederilor Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CEDO, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 850 din 30.11.2020, membrii Comisiei urmează să se întrunească, în ședință închisă.

VIDEO/ Interese nedeclarate în concursul pentru postul de judecător la CtEDO