Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Curtea de Apel…

ULTIMA ORĂ Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura de arest preventiv de 30 de zile în privința șefului Biroului INTERPOL de la Chișinău, Viorel Țentiu, vizat într-un dosar de corupție

Foto: Ambasada Republicii Moldova în SUA

În cauza penală denumită generic „INTERPOL”, Curtea de Apel Chișinău a menținut vineri, 14 iunie, măsura preventivă de arest preventiv pentru 30 zile în privința Șefului Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țentiu, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, vizat în dosarul privind manipularea datelor Interpol, urma să fie plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis joi, 6 iunie, demersul procurorilor, anunța Procuratura Anticorupție (PA) printr-un comunicat.

Conform PA, pe 5 iunie 2024 au fost efectuate percheziții în privința altei persoane, în urma cărora aceasta a fost reținută. Dintre cele cinci persoane reținute, patru au fost eliberate de către procurori, după „aprecierea că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive, adică riscul de eschivare de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni”.

„Totodată, pe 5 iunie 2024, Procuratura Anticorupție a depus un demers la judecătorul de instrucție, solicitând aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pe un termen de 30 de zile în privința șefului Centrului Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne. 

Ședința de judecată a avut loc astăzi, 6 iunie 2024, ora 11:00, iar în rezultatul examinării demersului Procuraturii Anticorupție, judecătorul de instrucție a admis demersul și a dispus aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru o perioadă 30 de zile. La moment, acesta are calitate de învinuit, fiindu-i adus la cunoștință ordonanța de punere sub învinuire la 05 iunie 2024. Cu detalii suplimentare vom reveni ulterior”, se spune în comunicatul PA.

Înainte ca instanța să se pronunțe, procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat pentru jurnaliștii de la TV8 că funcționarul este acuzat de corupere pasivă (două capete de acuzare), fără a oferi prea multe detalii.

„La moment sunt acțiuni în desfășurare. Sunt persoane vizate pe care le-am identificat în această schemă, care sunt încă în libertate. Încă nu au fost localizate și nu au fost reținute. De asta, din punct de vedere al anchetei este foarte important să facem publice doar informațiile care sunt absolut necesare în acest moment. Nu facem asta pentru a ascunde careva fapte, dar pentru că este foarte important să putem localiza absolut toate persoanele (…)”, a precizat Veronica Dragalin pentru sursa citată.

Țentiu a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a evitat să dea detalii despre identitatea celorlalte persoane reținute și dacă, astăzi, în fața instanței vor fi aduși și alți bănuiți.

33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța

Marți, 4 iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că procurorii anticorupție și organele de drept din alte țări au efectuat percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din țara noastră și din alte țări primesc mită „pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională”.