ULTIMA ORĂ Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea CSM de eliberare a acordului pentru cercetarea penală a judecătorului CSJ Oleg Sternioală și suspendarea sa din funcție
Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din noiembrie 2019 privind eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală – de perchiziție, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința judecătorului Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală, precum și suspendarea acestuia din funcția de judecător și de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ.
Conform surselor ZdG, decizia a fost luată luni, 22 ianuarie, de către completul de judecată format din Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca, aceleași judecătoare care au anulat recent dispoziția Comisie pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații partidului Șansă au fost excluși din alegeri.
Magistratul și-a dat demisia din funcție în decembrie 2019, primind la eliberarea din funcție o indemnizație unică în valoare de 309 mii de lei.
Oleg Sternioală, fiind judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.
Procuratura informa atunci că „temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului”. Mai exact, organele de drept au inițiat o cauză penală la trei ani și jumătate după ce ZdG a scris că judecătorul locuiește într-un imobil de lux, nedeclarat, înregistrat pe numele părinților săi pensionari.
Reținerea și cercetarea lui Sternioală a fost posibilă după ce la 4 noiembrie 2019 CSM a aprobat hotărârea referitoare la eliberarea acordului pentru atragerea la răspunderea penală și efectuarea unor acțiuni de urmărire penală – de perchiziție, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința acestuia, precum și suspendarea lui din funcția de judecător și din funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. În aceeași zi, Sternioală a atacat CSM în judecată, cerând anularea hotărârii.
În luna decembrie 2020, în litigiul dintre CSM și Oleg Sternioală, Curtea de Apel Chișinău anunța pe site-ul său că urma ședința de pronunțare. Aceasta însă a fost amânată, iar pe 30 decembrie 2020 instanța anunța că ședinţa s-a amânat, iar dosarul a fost transmis „în cancelarie pentru examinarea cererii de recuzare”. A urmat recuzarea judecătoarei Veronica Negru și înlocuirea acesteia cu magistratul Ion Muruianu, amânarea mai multor ședințe de judecată din cauza regimului special instituit printr-o dispoziție a președintelui CA Chișinău Vladislav Clima, demis între timp de președinta Maia Sandu, iar la 30 iunie 2021 Sternioală a cerut strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.
În luna octombrie 2021, Procuratura Generală (PG) anunța că au fost dispuse verificări pentru a stabili evoluția investigațiilor și motivele care au determinat tergiversarea dispunerii unor soluții legale în termeni rezonabili pe marginea cauzelor penale privind faptele infracționale de îmbogățire ilicită care ar fi fost comise de foștii judecători Ion Druță și Oleg Sternioală, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă și fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova Constantin Țuțu. Procuratura nu a mai venit apoi cu alte informații.
Informațiile acumulate de procurori arătau că magistratul a dobândit, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei pe parcursul unei perioade de referință, însă, în aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.
Potrivit bănuielilor procurorilor, diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane.
Oleg Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător, fiind aprobată de Parlament în ședința plenară din 19 decembrie 2019.
Procurorul Roman Statnîi, care gestionase cauza penală în privința fostului judecător Oleg Sternioală, a plecat din sistem în februarie 2020.