ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională a invalidat mandatul de deputat al unui candidat supleant din partea BCS. PAS are un nou parlamentar
Curtea Constituțională (CC) a validat marți, 16 ianuarie, mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova, care îi revine candidatului supleant de pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Ion Poia. Totodată, judecătorii Înaltei Curți au respins validarea mandatului de parlamentar al Svetlanei Popa, de pe listele blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a declarat că judecătorul Vladimir Țurcan a avut o opinie separată.
„(…) Având în vedere actele și lucrările dosarului, se admite parțial sesizarea Comisiei Electorale Centrale privind validarea a două mandate de deputat.
Se declară ales în calitate de deputat în Parlamentul R. Moldova, cu validarea mandatului, domnul Ion Poia, pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate.
Se respinge propunerea Comisiei Electorale Centrale de a valida mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova al doamnei Svetlana Popa, candidată supleantă pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.
Ion Poia este antreprenor și consilier în Consiliul raional Ungheni din partea PAS, iar Svetlana Popa este fosta vicepreședintă a fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) care a fost recunoscută vinovată de excesul de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale (PUZ).
„(…) Vreau să aduc la cunoștința dumneavoastră că votul meu a fost un vot colegial. 33 de consilieri am votat decizia care a fost pregătită de administrația publică locală care a fost semnată, începând cu executorul, primarul general și secretarul consiliului (…). Au fost deschise dosare la 33 de consilieri separat, deși avem un vot colegial. Consiliul Municipal Chișinău votează colegial. Din fericire, 32 de consilieri au obținut câștig de cauză, numai eu sunt sancționată (…). Mai mult ca atât, toate PUZ-urile care au fost votate de noi au câștig de cauză atât în prima instanță, cât și în a doua (…). Eu m-am conformat deciziei, am achitat amenda de 3000 de lei, am sistat activitatea în Consiliul Municipal Chișinău, deși am fost sancționată pe opt luni, dar mandatul meu expira în trei luni (…)”, a declarat Svetlana Popa în ședința Înaltei Curți.
CC urma să examineze sesizarea CEC pe 28 decembrie 2023, însă ședința a fost amânată pentru săptămâna curentă.
Anterior, CEC anunța că a luat act de vacanța a două mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, atribuite PAS și BCS. Conform unui comunicat CEC, vacanța mandatelor a survenit în urma cererilor de demisie a deputaților Gheorghe Agheorghiesei din partea PAS și Adrian Lebedinschi din partea BCS.
În iulie 2023, Svetlana Popa a fost recunoscută vinovată de comiterea contravenției prevăzute de art. 313 Cod Contravențional – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, fiind sancționată cu amendă de 3 mii de lei. Totodată, a fost suspendată din funcția de consilieră municipală pentru o perioadă de opt luni. Hotărârea a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
ZdG a relatat la sfârșitul anului 2022 că fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) prin care a solicitat să fie investigată legalitatea celor 6 Planuri Urbane Zonale (PUZ) votate de majoritatea consilierilor municipali, în cadrul ședinței CMC din 20-21 decembrie 2022.