Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Cine sunt procurorii…

ULTIMA ORĂ Cine sunt procurorii anticorupție care vor fi evaluați de Comisia Vetting

Sursă: Facebook/ Procuratura Anticorupție

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat joi, 23 mai, lista celor 67 de procurori anticorupție care vor fi supuși evaluării externe a Comisiei Vetting. Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin este în capul listei.

152. DISPOZITIV Publicare V… by Ziarul de Gardă

În ședința plenul CSP de la 21 mai, la solicitarea Comisiei, a fost emisă hotărârea de inițiere a evaluării angajaților PA. Lista este parte integrantă a hotărârii pronunțate CSP și a fost remisă Comisiei Vetting, care ulterior urmează să inițieze procedura de notificare a procurorilor vizați. Anterior, sursele ZdG menționau că ar fi vorba despre 70 de procurori anticorupție (61 în funcții și 9 suspendați).

Potrivit CSP, subiecți ai evaluării externe sunt inclusiv procurorii delegați în cadrul PA din 1 ianuarie 2017 și până la intrarea în vigoare a legii în august 2023, pentru un termen mai mare de un an. De asemenea, vor fi supuși evaluării și procurorii care întrunesc criteriile, dar sunt suspendați din funcție.

Nepromovarea Vetting-ului poate avea urmări mai semnificative pentru cariera procurorilor cu probleme de integritate. În astfel de cazuri, Comisia de evaluare a procurorilor transmite CSP un raport cu constatările sale; dacă Consiliul acceptă constatările, nepromovarea evaluării are ca efect eliberarea din funcție a procurorului respectiv. Totodată, acesta este lipsit de dreptul de a exercita funcția de procuror sau alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

Vetting-ul presupune evaluarea a peste 200 de procurori din funcții-cheie, precum și a celor care aspiră la aceste funcții. Verificarea procurorilor se desfășoară în temeiul legii 252/2023. Această lege prevede evaluarea integrității etice și financiare a tuturor procurorilor care dețin sau au ocupat funcții-cheie în cadrul sistemului Procuraturii.