Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Cererea procurorilor de…

ULTIMA ORĂ Cererea procurorilor de recuzare a judecătorului Gheorghe Balan, care instrumentează dosarul unde Andronachi și Blonschi sunt învinuiți de spălare de bani, respinsă

Cererea înaintată de procurorii Anticorupție privind recuzarea judecătorului Gheorghe Balan în dosarul penal în care sunt cercetați, pentru spălare de bani, Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi a fost respinsă de judecătoarea Tatiana Postolachi.

Andronachi a menționat pentru Ziarul de Gardă că nu-și dorește recuzarea magistratului, întrucât cerererea procurorilor este „ilegală și neîntemeiată”, iar avocata acestuia, Natalia Bairam, susține că cererea nu ar fi altceva decât o încercare a procurorilor de tergiversare a examinării dosarului.

De cealaltă parte, procurorul Anticorupție Gheorghe Iapără a punctat că mai multe decizii luate de judecătorul Balan, printre care „caracterul închis al ședinței, transmiterea acestui dosar la conexare, decizia privind reluarea cercetării judecătorești” duc la dubii privind imparțialitatea magistratului.

După ce, luni, 20 mai, ședința în care urma să fie examinată cererea de recuzare a judecătorului Gheorghe Balan, care examinează cauza penală în care ex-deputatul Vladimir Andronachi și asociatul său, Anatolie Blonschi, sunt învinuiți de spălare de bani în dosarul numit generic „Frauda bancară”, a fost amânată pentru o zi, astăzi, 21 mai, judecătoarea Tatiana Postolachi a decis respingerea cererii ca fiind neîntemeiată.

Ședința de judecată din data de 21 mai 2024

Tatiana Postolachi a punctat că cererea de recuzare a judecătorului Balan este respinsă ca fiind neîntemeiată, iar decizia nu poate fi contestată.

Judecătoarea Tatiana Postolachi

Întrebat care au fost argumentele invocate pentru susținerea cererii de recuzare a magistratului Gheorghe Balan, procurorul Anticorupție Gheorghe Iapără a menționat că există mai multe dubii privind imparțialitatea judecătorului Balan în examinarea cauzei.

„Au fost analizate circumstanțele care duc la existența unor dubii rezonabile privind imparțialitatea judecătorului. Or, pe parcursul judecătorii cauzei penale, s-a constatat adoptarea mai multor soluții: caracterul închis al ședinței, transmiterea acestui dosar la conexare, mai mult decât atât, în data de 3 mai, s-a decis reluarea cercetării judecătorești, pe marginea cererii de încetare a procesului depuse de partea apărării. Aceste circumstanțe denotă dubii rezonabile privind imparțialitatea judecătorului”, a punctat procurorul Anticorupție Gheorghe Iapără.

Procurorul Gheorghe Iapără

Avocata lui Blonschi și Andronachi, Natalia Bairam, susține că cererea de recuzare a judecătorului Balan ar fi o încercare a Procuraturii Anticorupție (PA) de a tergiversa examinarea dosarului.

„Este o cerere vădit neîntemeiată, cu scopul de tergiversare a procesului. Stranie poziție, pentru că, anterior, PA spunea că vrea examinarea cât mai rapidă a acestei cauze, iar lipsa lor din cadrul ședinței de astăzi indică contrariul”, a declarat Bairam.

Procurorii au cerut recuzarea judecătorului Gheorghe Balan

În cadrul ședinței de judecată din 17 mai, procurorii Anticorupție au cerut recuzarea judecătorului Gheorghe Balan de la examinarea cauzei. 

Anterior, Ion Guzun, membru al CSM, a sesizat Inspecția Judiciară după ce magistratul Gheorghe Balan, care examinează dosarul „Frauda bancară”, episodul în care este cercetata Andronachi și Blonschi, a emis o încheiere judecătorească în care acuză că a devenit ținta unor acțiuni de intimidare și filaj, dar și a unei campanii mediatice declanșată de „puterea legislativă și executivă”,menită să-i denigreze imaginea acestuia. 

Avocații lui Anatolie Blonschi și Vladimir Andronachi au cerut încetarea procesului penal

La sfârșitul lunii februarie curent, avocații lui Andronachi și Blonschi au cerut încetarea procesului penal, invocând faptul că, în cadrul urmăririi penale, s-ar fi comis anumite ilegalități. La 3 mai curent însă, magistratul Gheroghe Balan a respins cererea acestora, iar examinarea dosarului a fost reluată. 

Vladimir Moșneaga, unul dintre avocați, a declarat pentru Jurnal TV că „sunt mai multe motive (n.r. pentru care au înaintat cererea). Încălcarea procedurii. Încălcări la pornirea urmăririi penale, la atribuirea competenței, la reluarea procesului penal. Sunt încălcări esențiale efectuate cu încălcarea Codului de procedură penală”.

De cealaltă parte, procurorul Gheorghe Iapără a menționat că „am pledat pentru respingerea cererii ca fiind neîntemeiată. În cadrul urmăririi penale s-au respectat prevederile legale. Codul de procedură penală explică clar care este organul competent de a exercita urmărirea penală”.

Dosar examinat în ședință închisă

Dosarul lui Vladimir Andronachi a ajuns în instanța de judecată din martie 2023, fiind examinat în ședințe închise, după ce, la 19 mai 2023, judecătorul de caz, Gheorghe Bălan, a dispus acest lucru, la cererea părții apărării, deoarece ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional familia inculpatului” și pentru că unele probe ar constitui secrete bancare și de stat.

La 11 august 2023, Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu, sub „garanția personală” a patru persoane – doi primari, o fostă directoare de liceu și un arhimandrit, care au depus 22 de mii de lei pentru a „garanta” că fostul deputat, apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, nu va fugi din R. Moldova și nu va comite noi infracțiuni.

Sub garanție personală a fost eliberat din arest și un alt inculpat în acest dosar, Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat. El a fost anunțat în căutare, iar la 9 ianuarie 2024 s-a predat autorităților moldovene.

După ce a petrecut 7 zile în Penitenciarul nr. 13, Blonschi a fost „salvat” după modelul în care Andronachi a scăpat de arest la domiciliu, de către trei „garanți” care s-au oferit să plătească 12 mii de lei pentru eliberarea lui. Instanța a vrut mai mulți bani, așa că a cerut de la unul dintre „garanți” încă 11 mii de lei, eliberarea lui Blonschi costând în total 23 de mii de lei.

Procurorii îl acuză pe Andronachi de săvârșirea infracțiunii „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”. Acestuia i se incriminează prejudicii de 26 de milioane de lei, fiindu-i aplicate și sechestre pe bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii și mijloace bănești, în valoare egală cu suma prejudiciului. 

Acuzatorii mai spun că Andronachi și Blonschi, cunoscând intenția Guvernului de a emite garanții, au putut încheia un contract prin „Universal Proiect” SRL cu Banca de Economii pentru reconstrucția unui imobil din centrul Chișinăului. Aceștia au primit 26 de milioane de lei, care au fost retrase din țară în conturile unor companii offshore ce  aparțineau inclusiv lui Vladimir Plahotniuc. Din aceste fonduri au fost cumpărate valori materiale.