ULTIMA ORĂ! CC a decis. Decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier, neconstituțional
Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier este declarat neconstituțional. Decizia a fost luată astăzi, 23 februarie, de către Curtea Constituțională, care a examinat sesizarea depusă de mai mulți deputați socialiști.
Curtea Constituțională a hotărât:
- Se admite parțial sesizarea depusă de către Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, deputați în Parlamentul R. Moldova.
- Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier este declarat neconstituțional.
- Pentru a fi respectat articolul 98 alin. 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele R. Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.
- Se declară inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea autorilor sesizării de a apricia dacă prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu în calitatea de premier propus de majoritatea parlamentară, președintele R. Moldova a săvârșit o încălcare gravă în sensul articolului 89 alin. 1 din Constituție”, a declarat președinta CC.
Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
CC a pronunțat la 16 februarie, Decizia nr. 20 prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii Decretului Președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie.
La 12 februarie curent, deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski au depus o sesizare la CC cu privire la controlul constituționalității Decretului președintei Maia Sandu, nr. 32-IX din 11 februarie 2021, privind desemnarea Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru.
Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.
Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.
Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.
Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.
După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.
În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 11 februarie, decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița, pentru a doua oară, pentru funcția de premier.