Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Arest la domiciliu…

ULTIMA ORĂ Arest la domiciliu pentru șeful Biroului INTERPOL de la Chișinău, Viorel Țentiu, vizat într-un dosar de corupție

Foto: Ambasada Republicii Moldova în SUA

Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țentiu, vizat în cauza penală denumită generic „INTERPOL”, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

Procuratura Anticorupție consideră încheierea (adoptată de Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, n. red) neîntemeiată și urmează a fi contestată la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în comunicatul de presă al PA.

Șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, vizat în dosarul privind manipularea datelor Interpol, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis joi, 6 iunie, demersul procurorilor, anunța Procuratura Anticorupție (PA) printr-un comunicat. Ulterior, măsura preventivă a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău, printr-o decizie din 14 iunie.

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat la 4 iunie 2024 că investighează o presupusă schemă de corupție, prin care persoane publice din R. Moldova și din alte țări ar primi mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională. Aceștia obțineau azil ori statut de refugiat în R. Moldova și în alte țări, iar drept urmare, Notificările Roșii pe numele lor erau șterse sau blocate, după cum a informat PA. Pentru asta, mai mulți funcționari din R. Moldova ar fi primit mită, iar sumele plătite de beneficiarii acestei scheme s-ar ridica la câteva milioane de dolari SUA, potrivit PA.

PA a efectuat în total percheziții la 14 persoane. Inițial, au fost reținute 5 persoane, dar patru au fost eliberate de către procuror, pe motiv că nu ar exista temei pentru aplicarea măsurii preventive, adică risc de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni. La 10 iunie 2024, o altă persoană a fost reținută și percheziționată, dar a doua zi a fost eliberată după decizia procurorilor de a fi cercetată în libertate.

ZdG a aflat că în schemă ar fi fost utilizate companii din Dubai, iar una dintre persoanele-cheie din acest dosar ar fi fost Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției, fost șef al Serviciului de Informații și Securitate și fost președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor Interpol.