ULTIMA ORĂ Alexandr Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Decretul a fost semnat marți, 26 septembrie, de președinta Maia Sandu, și intră în vigoare în aceeași zi.
Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.
„În urma examinării raportului Comisiei de evaluare a procurorului general (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo, întocmit pe 5 mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor, prin hotărârea nr. 1-92 din 23 mai 2022, în conformitate cu art. 311 alin. (8) și alin. (9) din Legea nr. 312016 cu privire la Procuratură, a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului procurorului general și a propus președintelui R. Moldova eliberarea domnului Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Având în vedere cele menționate și în temeiul art. 88 lit. j) și art. 94 alin. (l) din Constituția Republicii Moldova, precum și al art. 58 alin. (7) din Legea cu privire la Procuratură (…)”, se arată în document.
Acum un an, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna informa despre terminarea urmăririi penale în privința lui Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare.
Mai exact, fostului procuror general i se impută săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz de serviciu, „săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea”, în rezultatul căruia ar fi fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de peste 869 de milioane de lei( art. 47, 327 alin.(3) din Codul penal);
- corupere pasivă, „manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon”, în sumă de circa 63 de milioane de lei (art.324 din Codul penal);
- falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 5 ianuarie 2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art.352/1 alin.(2) din Codul penal)
Totodată, Procuratura Generală (PG) a anunțat atunci că urmărirea penală este terminată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că ar fi acționat împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea (art. 327 alin.(3) din Codul penal).
Alexandr Stoianoglo a fost reținut la 5 octombrie 2021. El era cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Acesta a respins toate acuzațiile și s-a declară nevinovat.
Pe 23 mai curent, după mai bine de trei ore de dezbateri, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.
Raportul Comisiei, întocmit pe 130 de pagini, a trecut în revistă activitatea procurorului general suspendat. Membrii Comisiei de evaluare menționează în raport faptul că în perioada exercitării funcției de procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi tolerat „activitățile aparent legale ale propriilor angajați, procurori care au fost antrenați în instrumentarea defectuoasă și contrară legii a procedurilor disciplinare, a cauzelor penale desființate ulterior prin hotărâri judecătorești sau clasate din lipsă de fapte”. O altă concluzie a raportului relevă faptul că dosarele de interes public major ar fi fost examinate superficial sau prin redirecționarea sesizărilor către alți actori, care nu au dispus de competențe instituționale pentru inițierea investigațiilor penale.
Tot în raport se mai menționează că în perioada exercitării mandatului, Stoianoglo nu ar fi implementat careva „politici viabile” cu privire la resursele umane.
Punctajul final de evaluare acordat de comisie lui Stoianoglo constituie – 2,19 puncte, care corespunde calificativului „nesatisfăcător”.
- Calificativul „nesatisfăcător” pentru procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. CSP se întrunește în ședință pentru a examina raportul Comisiei de evaluare și a adopta hotărârea finală
- Raportul integral al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo: (in)acțiunile lui Stoianoglo – apreciate cu note de la 0 la 10 / DOC
- Stoianoglo, despre raportul Comisiei care i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”: „Nu am primit astfel de note în viața mea, am fost un elev eminent atât la școală, cât și la universitate”