Tulburarea liniștii — de la gălăgia în bloc la focurile de artificii lansate pe timp de noapte. Ce spune legea?
Este interzisă tulburarea liniștii în timpul nopții, de la ora 22:00 până la ora 7:00, inclusiv prin cântare cu voce ridicată. Persoanele fizice găsite vinovate sunt sancționate cu o amendă de la 450 la 900 de lei. Efectuarea lucrărilor de reconstrucții, însoțite de zgomot, este interzisă între orele 18:00 și 08:00, iar persoanele care nu respectă această prevedere legală sunt sancționate cu amenzi care variază între 600 și 1500 de lei.
Totuși, în procesul de construcție a blocurilor de locuit se permite de a finaliza procesul de turnare a betonului chiar și după orele indicate, din motiv că întreruperea procesului tehnologic ar putea cauza slăbirea pereților locuințelor. Despre acestea, dar și despre alte aspecte ale liniștii publice s-a discutat în cadrul sesiunii video a Clinicii Juridice a ZdG cu Sergiu Sofronii, ofițer principal în secția cercetare delicvență a Direcției prevenire a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliției.
Legea spune că proprietarul terenului sau al unui bun imobil nu poate sista influența pe care o exercită asupra bunului său gazul, aburul, mirosul, funinginea, fumul, inclusiv și zgomotul, căldura sau vibrația, dacă acest deranj nu împiedică proprietarul în folosirea bunului sau dacă încalcă nesemnificativ dreptul acestuia.
Nivelul permis de zgomot – 55 de decibeli
„Avem un normativ în construcții care stabilește că în casele de locuit sau în apartamente, nivelul sonor maxim admis al sunetului permis constituie, pe parcursul zilei, 55 de decibeli (dB), iar între orele 22:00 – 07:00 – până la 45 dB. Intensitatea sunetelor naturii constituie 10 dB, o conversație obișnuită are intensitatea de 40 dB.
„Respectiv, dacă intensitatea sunetelor nu ar trebui să depășească 45 dB, atunci o discuție între membrii familiei nu ar trebui să deranjeze vecinii”, spune Sergiu Sofronii.
Sunetele care provin dintr-un birou aglomerat au intensitatea de 50-60 dB, iar sunetul produs de un aspirator funcțional constituie 70 dB. Astfel, se prezumă că, după ora 22:00, folosirea aspiratorului este interzisă.
Sunetul produs la un concert rock are intensitatea de 110 dB, iar sunetul cu intensitatea de 140 dB este atât de puternic, încât poate provoca dureri de urechi.
În R. Moldova, Agenția Națională de Sănătate Publică este instituția acreditată și responsabilă de măsurarea intensității sunetului care provine dintr-o încăpere.
Înregistrările video sau audio vor servi drept probe
Odată ce o persoană constată că vecinii creează deranj locatarilor, aceasta trebuie să apeleze la numărul de urgență 112 și să informeze despre deranjul cauzat. Totuși, pentru a demonstra cele invocate, ar fi bine că persoana căreia i se creează deranjul să înregistreze video sau audio gălăgia creată. Sergiu Sofronii explică faptul că deseori, la venirea polițiștilor persoanele care creează deranjul opresc zgomotul până a ajunge poliția la ușa lor, făcând dificilă demonstrarea celor invocate, iar ulterior sancționarea persoanelor vinovate. Din acest motiv, înregistrările vor servi drept probe.
Poliția venită la fața locului va sancționa persoanele vinovate sau va întocmi un proces-verbal și le va cita la sectorul de poliție. În cazul deranjului repetat, poliția va fi chemată de fiecare dată și va întocmi procese-verbale, iar victima se va putea adresa în instanța de judecată cu solicitarea de a i se achita prejudiciul moral.
Sergiu Sofronii a menționat că în cazul în care chiriașii unui apartament au tulburat liniștea publică, aceștia vor fi sancționați, ei fiind răspunzători de contravenția săvârșită și nu proprietarul locuinței. Acesta din urmă, ar putea fi sancționat, dacă nu dispune de contract de dare în locațiune a bunului imobil.
Ce spune legea despre focurile de artificii?
Cât despre zgomotul creat de focurile de artificii sau de articolele pirotehnice cu diverse ocazii, Sergiu Sofronii menționează că, potrivit legii, în localități, se interzice utilizarea articolelor pirotehnice în timpul nopții, între orele 22:00-07:00. Excepție fac cazurile în care focurile sunt lansate cu ocazia unor evenimente de interes național sau internațional.
„Adică, de Revelion, în ziua în care se sărbătorește hramul unei localități, cu ocazia Zilei Independenței sau a sărbătorii Limba Noastră s-ar permite utilizarea focurilor de artificii în localități. Totuși, menționăm că evenimentul are loc într-o singură zi și nu câteva zile înainte sau după”, precizează Sergiu Sofronii.
Astfel, focurile de artificii pot fi lansate strict în ziua sărbătorii, adică de Revelion doar în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie și nu în alte zile, similar fiind și în cazul altor date importante din calendar.
Un alt aspect ține de respectarea tehnicii securității și a instrucțiunilor pentru a evita traumatizarea persoanelor din jur. E important ca articolele pirotehnice să fie cumpărate din locuri autorizate, din magazine specializate.
„Acolo ni se spune cum să utilizăm articolele, astfel încât să nu ne traumatizăm pe noi și pe cei din jur. Atunci când procurăm astfel de produse din locuri neautorizate nu ni se explică nimic și putem deveni foarte ușor victime ale unor explozii precoce”, menționează Sergiu Sofronii.
Pe parcursul anului 2020, IGP a înregistrat 18321 de apeluri în care solicitanții raportau cazuri de tulburare a liniștii. Cifra este cu peste trei mii mai mare în raport cu 2019. S-au stabilit sancțiuni în 8761 de cazuri, 166 fiind aplicate pentru desfășurarea lucrărilor de reparație după ora 22:00. Aproximativ 10000 de solicitări în care se raporta tulburarea liniștii nu s-au confirmat.